Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upprörda känslor på Lia Hof

Hot, falska brandlarm och försök till mordbrand. Situationen på Lia Hof har varit extremt pressad de senaste dagarna.

I fredags utlöste några av de boende på Lia Hof brandlarmet falskeligen tio gånger. Ägaren och platschefen Linda Petersson hotades med att de skulle tända eld på byggnaden. I lördags hade någon eller några tänt eld på en kartong i ett trapphus. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand.
– Det har varit tuffa dagar, säger Linda Petersson.

Anledningen till att några av de boende på Lia Hof tagit till dessa åtgärder är missförstånd och frustration, enligt henne. Önskemål finns om att ha självhushåll. I dag kommer alla måltider färdiglagade till Lia Hof från ett tillagningskök.
Avtalet med Migrationsverket skulle löpa ut den 20 september och Lia Hof har inför den nya upphandlingen skickat in att de önskar självhushåll för de boende.
– Allt har varit osäkert och vi har inte vetat om vi måste stänga. Den nya upphandlingen om ramavtal har överklagats och därför har Migrationsverket förlängt nuvarande avtal ett år, säger Linda Petersson.

Eftersom det nuvarande avtalet förlängs så kommer inte de boende på Lia Hof att få självhushåll. Informationen kom sent och stämningen blev hätsk under ett stormöte i fredags där flera tolkar var involverade.
– Några tog det som att de blev fråntagna pengar. Om vi går över till självhushåll kommer varje person få mer pengar i månaden och busskort.
Det bor 180 personer på Lia Hof och enligt Linda Petersson är det bara några få som vill ha självhushåll. Under söndagen ordnade hon möten med de boende i mindre grupper för att bättre nå fram till dem.
– De som hotade mig är ångerfulla och har bett om ursäkt. De har velat bli hörda men jag har förklarat att det inte är rätt sätt att göra det på. Vi har lärt oss mycket den här veckan. Nu behöver vi komma tillbaka till att vara ett tryggt och säkert boende.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här