Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppköpt men inte nedlagt

Uppköpet kan bli ett lyft för HN:s civiltryckeri. - Den här kompetensen finns inte i koncernen för övrigt, säger Per-Ingvar Skoglund, platschef.
Den nya ägaren VTAB (Västsvenskt Tidningstryckeri AB) i Göteborg tar över 1 april. Och i motsats till HN:s tidningstryckeri, som ska läggas ned om ett år, ser civiltryckeriet ljust på framtiden.

Den nya ägaren, ett dotterbolag till Stampen, trycker 26 dagstidningar i Backa, Halmstad och Trollhättan. Men civiltryckeriet i Falkenberg med tolv anställda svarar för alla led inom produktionen av trycksaker.

- Från ax till limpa. Vi gör mässmaterial, reklammaterial och trycksaker av olika slag, säger Per-Ingvar Skoglund.

- Vi arbetar med idé och layout, grafisk formgivning och design förutom att trycka. De har bara tryck.

En fotograf och ett antal grafiker arbetar vägg i vägg med tryckeriet. Det gör anläggningen i Falkenberg unik.

- Jag tror att det blir positivt för oss. Koncernen har inte den kompetensen och vill att vi ska satsa på prepressavdelningen. Vi har redan anställt en person och investerat för 1,2 miljoner kronor hittills i år.

Investeringen gäller en belgisk maskin för att tillverka tryckplåtar.

- Jag tror att den nya organisationen kommer att tillföra betydligt mer jobb för oss. Den nya säljorganisationen får vi nytta av, fortsätter Per-Ingvar Skoglund.

Civiltryckeriet kommer att vara kvar i Falkenberg och ska drivas härifrån.

Det har gått med vinst varje år sedan 1990 och blev eget aktiebolag två år senare. Omsättningen är 16,8 miljoner kronor och kurvan pekar uppåt. Trots att branschen gått ned de senaste fem åren.

- Det är ett välmående företag. Och en spännande tid.

Men när beskedet om ägarbytet kom uppstod missförstånd hos en del av kunderna.

- Många frågade om vi kommer att finnas kvar. De hade läst i tidningen att HN:s tryckeri skulle läggas ned och blandade ihop de två tryckerierna.

Civiltryckeriet har tre tryckpressar i offset, varav två i fyrfärg. Lokalerna på Oktanvägen byggdes i höstas ut med en avdelning för efterbearbetning med bokbinderi och adressering.

Frågan är vad företaget ska heta i framtiden då det inte längre är kopplat till Hallands Nyheter.

- Det är inte aktuellt med ett namnbyte. Folk kallar oss civiltryckeriet, säger Per-Ingvar Skoglund.

VTAB bekräftar att koncernen vill utveckla och satsa på civiltryckeriet i Falkenberg.

- Det är ett bra komplement till den övriga verksamheten. Vi ser en stor potential för prepress och originalproduktion gentemot den typ av kunder vi har i dag, till exempel Coop, säger vd Peder Schumacher.

Han kan tänka sig nyanställningar.

- Det beror på hur vi lyckas. Om allt går i lås är målsättningen att anställa fler i den kreativa delen men inte i tryckeriet.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här