Uno Johansson har haft prostatacancer.
Uno Johansson har haft prostatacancer. Bild: Håkan Johansson

Uno Johanssons prostatacancer kunde medicineras bort

Uno Johansson är en av alla män som drabbats av prostatacancer. Även om behandlingarna har varit stundtals tuffa har han känt sig väl omhändertagen inom vården.

ANNONS
LocationFalkenberg||

För ungefär åtta år sedan fick Uno Johansson, nu 81 år, problem med att kissa. Han undersöktes och trots att de tog tolv olika prover hittade de först inget. Men så hittade de till slut något i prostatan som var två millimeter.

Medicinen gav först ingen effekt

PSA-provet som inte ska vara över 3,5 visade 7. Han fick medicin mot sin prostatacancer men när han kom tillbaka efter ett halvår hade medicinen inte gett någon effekt visade det sig.

– Läkaren sa att du har hittills fått Volkswagen, nu ska du få Rolls Royce och gav mig en ny medicin, säger Uno.

Den gav bättre effekt men ett par år senare när han var på undersökning i Halmstad visade det sig att han drabbats av cancer på urinblåsan. Han opererades, sittandes i en gynekologstol i Varberg, med ryggbedövning men var vaken under själva ingreppet. Via en skärm kunde han följa hur det gick.

ANNONS

Vägrade ryggmärgsbedövning

Ett halvår efter operationen visade det sig att cancern fortfarande var kvar. Det blev en ny operation men den här gången vägrade Uno ryggmärgsbedövningen.

– Jag tyckte det var så obehagligt innan den hade gått ur så jag krävde att få bli sövd, säger han.

Det fick han och den här gången fick de bort hela tumören. Men medicinen han äter, Bicalustad, innehåller en hel del kvinnliga hormoner vilket ger biverkan att brösten kan börja växa. Han har därför fått stråla brösten.

Alla utredningar och behandlingar har varit tuffa, enligt Uno. Men han är ändå nöjd med den vård han fått.

– Sedan man kommit in i rullorna sköts det väldigt bra.

Erektionsproblem

En annan vanlig biverkning är erektionsproblem efter en prostataoperation.

– Det kan bli problem med det sexuella men man kan få hjälp med det. Jag har inte tagit det erbjudandet. Det kommer hela tiden erbjudanden på paddan, jag vet inte hur de kan ha fått min adress, skojar han.

Att prostatacancer är väldigt vanligt har han förstått. Även om det inte är alla män som vill prata om det öppet kan han räkna upp ett antal bekanta som är mer eller mindre illa däran. Han har hört att många som opereras för prostatacancer får problem med urinläckage till en början. Efter en tid kan det försvinna.

ANNONS

Men för Uno rullar livet på. Han går på undersökning en gång per år. Som för så många andra har coronapandemin gjort tillvaron lite tråkigare. Dansen har ställts in och arbetet på Brohjälpen har fått pausas. Enligt sin läkare har han åtminstone tio år kvar.

LÄS MER:Kirurgen Thomas Rountos dissar prostatascreening

ANNONS