Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/39

Unik trädfällning på Mossjön – träden fraktas över isen

Träden på den lilla ön Risön i Mossjön behövde avverkas och tack vare minusgraderna tog man tillfället i akt och fraktade träden över isen. Det är ett tillvägagångssätt som inte hör till vanligheterna.

Att avverka skog på en liten ö kan vara allt annat än enkelt. Att transportera träden i land kan bli ett kostsamt och krångligt projekt, men i år gick det när isen på sjön la sig tillräckligt tjock för att köra traktor på.

– Man fäller träden manuellt, kvistar av dem och sedan drar man dem hela in till land och till en väntande skördare som arbetar om dem, säger Lars Kellström från Landers maskinstation som arbetar med avverkningen på ön.

Därefter körs träden till sågverket i Derome och blir så småningom förhoppningsvis villor i Halland. Att träden tas ner beror på ett barkborreangrepp på ön, men att frakta träden över isen i år var ingenting man hade kunnat räkna med.

– Det kan ta tio år innan det är möjligt igen. 2014 var sist man kunde gå ut och fiska här, men man kunde ju inte att köra på isen då. Det blev tillfälle och då fick vi släppa annat och prioritera, säger Lars Kellström.

Det är två lätta veterantraktorer som drar de nyfällda träden över isen. Men projektet är starkt beroende av vädret och förutsättningarna kan ändras snabbt.

– Nu har vi minusgrader och isen är stabil. Det krävs minst 20 centimeter för att vi ska köra ut och här är den drygt 35 centimeter. Men skulle det regna nu så blir isen porös och då är det bara att köra i land, säger Lars Kellström när vi träffade honom i tisdags.

Bengt Nilsson är en rutinerad skogsarbetare och berättar att han fällt fler träd än vad som går att räkna till, men trots det har han aldrig tidigare gjort någonting liknande.

– Nej aldrig, och då har jag hållit på med det här hela mitt liv. Det är speciellt men för oss som sågar är det ju normaljobb. Dock är det oftast maskiner som tar objekt där allt ska bort, men nu blev det manuellgubbar som fick rycka ut, säger Bengt Nilsson.

Det är Niels Treschow på Sannarps gård som äger marken där ön ligger.

– Skogen hade åldern inne och vi väntade på ett tillfälle att göra någonting därute. Nu tillät vädret det här och då satte vi igång, säger han.

Man räknar med att avverka ungefär 150 kubikmeter skog. Allt ris som blir över på sjön kommer att sjunka när isen smälter, men blir en bra lekplats för småfiskar.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här