Unik hästanläggning i Ätrafors

Sveriges kanske modernaste hästrehab med en unik träningsanläggning. UPH Academy satsar stort på Backagård i utkanten av Ätrafors där djurvårdsutbildningar kompletterats med inlandets första padelbanor.

ANNONS
|

Linda Tovek startade UPH Academy 2009 i Älvsered med utbildning av djurvårdare, samt häst och hundutbildning. Ungefär hälften av utbildningen sker fortfarande i Älvsered men nu har hela hästverksamheten flyttats och utvecklats väsentligt.

– Det praktiska på hästutbildningen hade vi externt på olika ställen tidigare. Nu är det jätteskönt att ha ett eget ridhus och all hästverksamhet på ett ställe, säger Linda.

Tillsammans med maken Niclas Renstedt har hon och familjen flyttat från Ätran till Backagård i Ätrafors som de tog över från 1 april i år. Tidigare hade Henrik och Agneta Wingstrand uppfödning av islandshästar på gården, men de har sedan i våras flyttat sin verksamhet till Kungsbacka.

ANNONS

Modernt rehabcenter

– Vi skrev köpekontrakt för 1,5 år sedan och har successivt flyttat över hästutbildningen hit. Nu har vi om inte Sveriges, så ett av landets, modernaste rehabcenter, berättar Linda Tovek.

På anläggningen finns vattenbad, saltvattenspa, gåband och vibrationsgolv. Här erbjuds även veterinärvård samt behandling enligt remiss med stötvåg, shockwave, laser och electroterapi, samt massage och mobilisering.

De har dessutom en träningsanläggning för utbildning av trav- och ridhästar. Förutom ridhus finns utebana, ovalbana, passbana, 800 meters rakbana för travhästar, samt naturslingor.

– Kombinationen med alla discipliner hoppning, dressyr och islandshästgrenar är unik. Vi försöker också ha olika clinics, träningar och event av olika slag.

Hela familjen engagerad

– Det är jättemycket jobb med en gård men vi är en hel familj som hjälps åt att sköta den, förklarar Linda.

Maken Niclas har sin byggfirma som huvudsysselsättning men hjälper till mycket med anläggningen i mån av tid. Sönerna Lukas och Felix är också involverade, även dottern Lexi (8 år) har börjat hjälpa till lite.

Totalt har UPH ett tjugotal anställda i Älsvered och Ätrafors, varav sju är nyanställda i hästdelen. Sammanlagt har man 190 elever på sju olika utbildningar.

Hur har coronan påverkat verksamheten?

– Våra utbildningar är en vecka på plats och tre veckor hemma varje månad. Så för oss är omställningen inte så stor i och med att vi jobbar mycket online.

ANNONS

– Under våren fick vi köra helt online och det var faktiskt en liten räddning. Det var väldigt lättarbetat att göra anläggningen färdig utan elever på plats. Man kunde bröta på på ett annat sätt.

Vakum i våras

Hon upplevde ett litet vakum i april-maj med få ansökningar. Men de fylldes på inför starten i höst. Det har alltid varit fler sökande än platser med deltagare från hela landet och även en del från Danmark, Norge och Finland.

I höst är eleverna på plats som vanligt och enligt Linda är det inga större problem.

– Nä, det tycker jag inte. Vi är noga med hygienen och alla elever tar stort eget ansvar. Klassrummen har stora utrymmen och när man jobbar med stallet och hästarna är det nästan som utomhus. Men vi har en plan för att köra även de praktiska momenten online om det skulle komma nya restriktioner.

Padelbanor

Förutom hästverksamheten har Backagård också sedan någon månad två padelbanor utomhus.

– Det är himla roligt att kunna göra något för inlandet. Vi spelar inte själva men har märkt att det finns ett enormt intresse. Många från inlandet spelar men närmsta padelbanor finns annars i Falkenberg. Här är det bara tio minuter från Ullared och vi har ganska mycket bokat på kvällar och helger

ANNONS

– Sedan har vi nästan 100 elever som passerar här på en månad. De ska ha lite att göra också.

Hästanläggningen har kompletterats med två padelbanor utomhus, de första i Falkenbergs inland.
Hästanläggningen har kompletterats med två padelbanor utomhus, de första i Falkenbergs inland. Bild: Joel Lindberg

LÄS MER: Stort intresse för utbildning inom djurvård

LÄS MER: "Kvitto på att det man gör uppskattas"

ANNONS