Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Näringslivschef Jan Melkersson säger att läget i kommunen är mycket värre än befarat.
Näringslivschef Jan Melkersson säger att läget i kommunen är mycket värre än befarat.

Ungdomsarbetslösheten ökar drastiskt i Falkenberg

Antalet unga som varit utan arbete under mer än sex månader har ökat med nästan 60 procent i Falkenberg.
– Det är mycket värre än befarat och väldigt bekymmersamt, säger näringslivschef Jan Melkersson.

De senaste månaderna har den längre ungdomsarbetslösheten i Falkenberg stegrat, enligt statistik från Arbetsförmedlingen (AF). Kommunens arbetsmarknadschef Josef Önnhed ser med oro på utvecklingen och de konsekvenser det får för både kommunen och den enskilde.

– Är man beroende av försörjningsstöd blir det en direkt kostnad för kommunen, men jag tänker framförallt på de sociala konsekvenserna det får att unga inte får komma in på arbetsmarknaden.

Under oktober månad var det totalt 57,7 procent fler unga som varit utan arbete i över sex månader, jämfört med samma månad förra året. Näringslivschef Jan Melkersson tror att utfallet helt och hållet är coronarelaterat.

– De nya restriktionerna drabbar unga särskilt hårt. Nästan alla visstidstjänster från handel, hotell och restaurang är borta, vilket brukar vara ett förstajobb för många unga. Läget idag är mycket värre än befarat och väldigt bekymmersamt, säger Jan Melkersson.

Falkenberg vill ta större ansvar

I december 2019 stängde Arbetsförmedlingens kontor i Falkenberg, en tajming som inte var helt klockren enligt Melkersson. För att klara utmaningarna som ökad arbetslöshet innebär på lokal nivå önskar han från statligt håll fler riktade resurser till kommunerna.

– Den stora delen av pengarna hamnar idag på Arbetsförmedlingen, och att de inte har den lokala anknytningen längre märks. Kommunen har få medel samtidigt som de stora kostnaderna hamnar på oss.

Detta är en åsikt som även delas av Josef Önnhed.

– Ansvaret för denna gruppen ligger på AF men det finns diskussioner om att utöka kommunernas ansvar. Eftersom AF inte finns representerade lokalt hos oss är detta något vi verkligen välkomnar.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här