Ungdomar kastade sten mot polis på Falkagård

Ungdomar byggde barrikader och kastade sten mot polisen. Nu har polisen upprättat en anmälan om blåljussabotage. ”Under all kritik”.

ANNONS
|

Vid halv tiotiden under torsdagskvällen larmades en polispatrull till Stenfalksvägen i Falkenberg. På platsen hade ett flertal ungdomar dragit ut byggstaket på vägen och blockerat den för trafik. Anders Persson är stationsbefäl hos polisen i Falkenberg.

– När patrullen anländer till platsen möts de av ungdomar som kastar gatsten mot polisen. Patrullen var tvungna att dra sig tillbaka och tillkalla förstärkning, berättar han.

När förstärkning kom till platsen försvann ungdomarna därifrån. Polisen har nu upprättat en anmälan om blåljussabotage.

– Vi har i nuläget ingen gripen eller misstänkt men vi kommer att jobba vidare med detta då är ett allvarligt brott och inte acceptabelt, säger Anders Persson.

ANNONS

Enligt uppgifter som cirkulerar ska ungdomarna även ha satt eld på en bil. Det är ingenting som varken polis eller räddningstjänst kan bekräfta.

– Vid 21:56 kom ett larm om en mindre gräsbrand på Utmarksvägen men vi behövde aldrig göra något åt det, säger Mats Rydberg inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Flera aktörer har sedan tidigare ingått i en grupp för att få lugn och ro på främst Sloalyckan och Falkagård där det periodvis varit stökigt. Samordnare för gruppen, som består av Räddningstjänsten Väst, polisen, Falkenbergs kommun och Fabo, är Michael Hederström Sandahl på räddningstjänsten.

– Vi kommer ha ett nytt möte under eftermiddagen för att gå igenom vad vi kan göra.

– Det här är en helt ny situation som uppkommit och som vi inte råkat ut för tidigare. Det är under all kritik att man kastar sten mot blåljuspersonal, säger Michael Hederström Sandahl.

Han menar att de haft det lite på känn att något varit på gång och hänvisar till oroligheter i exempelvis Halmstad och Malmö.

– Det sprider sig tyvärr, det är en tråkig utveckling, säger han.

Polisen tillsätter extra resurser

De närmsta dagarna kommer nu polisen i Falkenberg att tillsätta extra resurser och öka sin närvaro på Falkagård.

ANNONS

– Vi gör det för att öka tryggheten och för att förhindra att en liknande situation uppstår igen, säger Anders Persson.

Parallellt med det trygghetsskapande arbetet så fortgår även utredningen kring blåljussabotage. Anders Persson säger att han tror att det är den första i sitt slag i Falkenberg.

– Vad jag känner till har vi aldrig haft den brottsrubriceringen tidigare, säger han.

Samtidigt säger Anders Persson att det kan bli svårt att identifiera förövarna då de var maskerade. I Falkenberg är bara ett fåtal poliser utrustade med kroppskameror. Ett relativt nytt verktyg som polisen har till sitt förfogande för att i trängda och hotade lägen kunna identifiera förövare.

– Vi önskar naturligtvis att alla våra kollegor skulle få tillgång till kroppskameror. Det är en säkerhet för både den enskilda polisen men även de vi griper att vi i efterhand kan gå tillbaka och kontrollera att allt gått rätt till, säger Anders Persson

Stenfalkens gamla förskola har utsatts för vandalisering flera gånger om.
Stenfalkens gamla förskola har utsatts för vandalisering flera gånger om. Bild: Pär Lindqvist
ANNONS