Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rånplats. Här vid cykelbanan strax efter Söderbron på Peter Åbergs väg rånades två personer av de nu dömda männen. Bild: Håkan Bergström

Unga rånare döms till fängelse

Tre unga män döms till fängelse för sommarens uppmärksammade personrån.

Personrånen fick stor uppmärksamhet under sommaren. De tre unga männen gav sig bland annat på ensamma cyklister, ungdomar som spelade Pokémon Go samt en man som arbetade med att dela ut tidningar i centrala Falkenberg.

I förhör har två av gärningsmännen pekat ut den tredje som mest aktiv vid rånen. Men rätten skriver i domen att utpekandet måste värderas med försiktighet eftersom de två männen är bröder. I stället döms alla tre för att tillsammans ha utfört tre rån. Vid två av rånen gömde sig männen bakom buskage längs en cykelväg för att sedan hoppa fram och ge sig på cyklister.

De döms också för ett rånförsök som gick till på samma sätt. Den gången avbröt de rånet eftersom det var en kvinna som satt på cykeln.

Läs också: Rånmisstänkta tros ligga bakom fler brott

Hårdast straff får 21-åringen, han som av bröderna pekades ut som den mer drivande. Han har även gjort sig skyldig till ett fjärde rån som han utförde utan sina kompisar. Han döms också för en rad andra brott, bland annat tre stölder, en skadegörelse och ett grovt hemfridsbrott. Påföljden blir tre års fängelse.

De två bröderna döms också för viss annan brottslighet. 19-åringen döms bland annat för att ha stulit och kraschat en bil. Han får två års fängelse. 19-åringens två år äldre bror får fängelse i två år och sex månader.

Läs också: Rånåtalad: ”Jag drog i mig ett flak öl”

Männen döms på samtliga åtalspunkter och ska betala skadestånd till sina offer. Nu ska alla tre överklaga.

– Jag har väl ingen kommentar till domen än, men vi kommer att överklaga. Det finns anledning att ifrågasätta domen, säger advokat Lennart Johansson, som företräder 21-åringen som fick 2,5 års fängelse.

Advokat Lena Ardhe, som företräder 21-åringen som fick det hårdaste straffet, är inne på samma linje.

– Jag pratade precis med min huvudman. Han har inte sett domen men han är inte nöjd med resultatet, säger hon.

Malin Brandel, som företräder 19-åringen, konstaterar att två års fängelse är mycket för en 19-åring.

Läs också: De misstänkta rånarna vill ha vård

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här