Unga kockar lär sig att laga mat från grunden

Det hackas och rivs, skalas och sköljs. I Tullbroskolans hemkunskapssal puttrar det i grytorna – nu är matlagningsskolan i full gång.

ANNONS
|

För dagen står italiensk tomatlasagne på matsedeln. Oskar Gisslén lägger lasagneplattor i formen.

– Egentligen tycker jag inte om lasagne, men den här kommer jag att älska, säger han glatt.

För sjätte året i rad anordnas matskola av Hallands 4H och pågår under flera veckors tid runt om i länet. Totalt deltar 200 barn mellan åtta och tolv år. Tillsammans får de lära sig laga frukost, lunch och mellanmål. Matlagningen varvas med motion och lek, besök av en dietist och utflykt till en bondgård.

Elvaåriga Tilda Ullstadius tycker att hon har lärt sig mycket.

– Jag gillar att laga mat och baka. Vi har fått göra egna hamburgare och till frukost bakade vi scones, säger hon.

ANNONS

Med fyra barn vid varje spis gäller det att samarbeta och dela upp uppgifterna.

– Det är kul att träffa nya kompisar och vi byter grupper varje dag, säger Ebba Törnqvist, tolv år.

Syftet med matskolan är just att barnen ska lära sig laga mat från grunden, få möjlighet att testa olika rätter och våga prova nya smaker.

– Tanken är att det ska vara bra och nyttig mat. Vi försöker använda närproducerat och ekologiskt, säger projektledaren Per Gunnarsson.

Elin Karlsson är huvudledare för matskolan i Falkenberg och tycker det är härligt att se barnens matglädje.

– De lär sig fort och tycker att det är kul. Det är fantastiskt att se deras framsteg. Under veckan har vi gjort egen müsli, gröt och bakat bröd. Vi avslutar med en överraskningsmiddag för föräldrarna, säger Elin Karlsson.

Matskolor hålls i Laholm, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. Syftet med matskolan är att barnen:

Lär känna produkter från det svenska lantbruket

Får verktyg för att göra en varierad kost med bra mat till ett naturligt val

Har kul med mat och motion

Får testa närproducerad mat

ANNONS