Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ung Falkenberg prisas för digital coronasatsning

Ung Falkenbergs digitala satsning Coronapeppen uppmärksammas av organisationen IQ. Ett pris delades ut på torsdagen och nu ska Ung Falkenberg föregå med gott exempel för hela landet.

Efter att Ung Falkenberg tvingats stänga sina fysiska mötesplatser under pandemin ställde fritidsledarna snabbt om för att skapa digital gemenskap. Under höstlovet förra året sände man första gången live med Coronapeppen, och nu under sportlovet var det återigen dags för en 24 timmar lång sändning.

– Det ska vara kul tv för ungdomar men vi klämmer också in samhällsnyttiga intervjuer och reportage. Den här gången hade vi fokus på ungdomars skyddsnät, och på hälsa med exempelvis gymnastikpass, säger fritidsledaren Teo Dahnberg.

Sändningen pågick mellan klockan 15 på onsdagen och klockan 15 på torsdagen och hade sammanlagt 500 tittare.

– Vi har ett löst program med vissa fasta hålltider men annars finns det stort utrymme för improvisation.Vi har väl blivit ganska varma i kläderna när det gäller att vara i en studiomiljö under press, säger Teo Dahnberg

Ung Falkenbergs initiativ uppmärksammas nationellt

Organisationen IQ, som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget och arbetar för en nyktrare ungdom, tyckte att Ung Falkenbergs initiativ var så bra att man ville utse det till ett IQ-projekt. Ett IQ-projekt ska fungera som ett exempel på en aktivitet som förebygger problem kopplat till alkohol.

– De har tänkt nytt och anpassat sig efter omständigheterna. En fritidsgård är en stor mötesplats och de har tänkt på att ett lov där många har sin alkoholdebut kan innebära risker. I stället för att ungdomarna hänger ute vill man ordna en rolig mötesplats digitalt, säger Hanna Sydhoff, projektledare på IQ.

Priset delades ut live under webbsändningen.

– Vi är väldigt stolta. Det är precis det som är poängen med det här, att skapa en meningsfull fritid och en känsla för sammanhang, säger Teo Dahnberg.

Förutom ett diplom och blommor innebär utmärkelsen att Ung Falkenberg får nationell uppmärksamhet samtidigt som de ska föregå med gott exempel.

– Vi sprider deras initiativ för att uppmuntra andra. Förhoppningsvis känner de sig sedda och orkar göra fler liknande saker i framtiden. Det är viktigt för oss att lyfta de lokala satsningarna därute, det är de som verkligen gör skillnad, säger Hanna Sydhoff.

LÄS MER: Ung FBG stänger sina fritidsgårdar

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här