Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Undervisning utomhus på Montessoriskolan i Falkenberg

Efter smittspridning på olika skolor i Falkenberg har nu Montessoriskolan valt att genomföra en del av sin undervisning utomhus.
— Nu kan vi även variera undervisningen så det passar olika barn, säger pedagog Marie Gårdenfelt.

Mattelektionen är i full gång för årskurs ett och förskoleklass på Montessoriskolans skolgård. Klassföreståndaren för årskurs ett, Karin Englund, har gett eleverna en uppgift där de ska samla tretton föremål, varav fyra stenar fler än pinnar. Solen skiner och eleverna springer fort runt och klurar på sin uppgift medan de hämtar sina föremål.

— Så fort vädret tillåter försöker vi vara ute. Det fungerar hur bra som helst och är helt underbart. Nu kan vi även variera undervisningen så det passar olika barn, säger klassföreståndare Karin Englund.

Lektioner utomhus även innan pandemin

Redan innan coronapandemin hade förskoleklassen sina lektioner utomhus på fredagar. Men efter sportlovet när smittan ökat i Falkenberg började undervisningen drivas allt mer utomhus för att minska smittspridningen.

— Det har ju varit utbrott på flera skolor i Falkenberg, så då tänkte vi att vi får försöka vara ute så mycket som det bara går för att hjälpa till med det vi kan, säger Karin Englund.

När eleverna har gjort klart sin första uppgift hos Karin springer de vidare till nästa station där Marie Gårdenfelt, förskoleklassens pedagog, står med en ny uppgift. Under dagens lektion får eleverna även räkna ut hur många år de är tillsammans inom gruppen.

— Det fungerar jättebra med undervisningen utomhus. Eleverna tycker faktiskt att det är tråkigt när vi ska gå in, förutom när det spöregnar. Vi märker också att barnen är mycket piggare och gladare nu, säger Marie Gårdenfelt.

Eleverna Stella och Angus om undervisningen

Stella Larsson, elev i förskoleklassen, har precis haft sin mattelektion utomhus. Hon tycker att undervisningen utomhus fungerar jättebra och hoppas att den ska fortsätta utomhus även efter pandemin.

— Men det är lite svårt med pappret och boken, då är det bra med whiteboarden, säger Stella.

Även Stellas klasskompis Angus Brosved tycker att undervisningen utomhus fungerar bra, och han tycker att det är roligare att vara ute än inne. Nu får Angus spela mer fotboll och även leka charader.

— Vi kommer vara ute mer idag också om det inte regnar, och det är kul, säger Angus.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här