IVO nekar asylboendets ansökan, trots det har verksamheten varit igång i över ett halvår. (Bilden har inget med asylboendet i fråga att göra)
IVO nekar asylboendets ansökan, trots det har verksamheten varit igång i över ett halvår. (Bilden har inget med asylboendet i fråga att göra)

Underkänt asylboende har drivits med kommunalt ansvar

Sovrum på knappa fem kvadratmeter och för dålig bemanning, därför avslås en ansökan om att driva ett asylboende i Falkenbergs kommun. Under tiden som ansökan utretts har dock boendet varit igång med kommunalt ansvar.

ANNONS
|

Asylboendet var planerat för ensamkommande pojkar i åldern 14-17 år som sökt asyl eller beviljats uppehållstillstånd. Boendet har 15 platser och ligger i Falkenbergs kommun.

Nu har Inspektionen för Vård & Omsorg (IVO) avslagit företagets ansökan. Trots det har boendet varit aktivt sedan i mars, med kommunalt ansvar för bemanningen. Under tiden som IVO utrett företagets ansökan har kommunen gått in som en form av garant för verksamheten.

– Sådana här avtal uppstod framförallt hösten 2015 när det kom många ensamkommande på kort tid, säger Johan Klingborg, chef på socialförvaltningen i Falkenberg.

Kommunen har skrivit två avtal med företaget i fråga. Det ena betyder att kommunen ansvarar för bemanningen under tiden som boendet utreds. Det andra avtalet gäller den ekonomiska ersättningen.

ANNONS

– I händelse av att företaget inte skulle få tillstånd så upphör bemanningsavtalet. Även i det ekonomiska avtalet finns det reglerat vad som händer om inte IVO får tillstånd.

Verksamheten underkänns på två punkter. Den ena punkten gäller storleken. Sovrummen på 4,7 kvm, det vill säga drygt 2 x 2 meter, anses vara för små. Totalt delar tre pojkar på 35 kvm, då ingår tre sovrum, allrum med kök samt badrum.

Dessutom underkänns bemanningen. I ansökan uppger företaget att minst två personer alltid ska finnas på plats. IVO menar att eftersom det finns fem modulhus så finns det ingen möjlighet för två anställda att ha en överblick. Det saknas också personalutrymmen i pojkarnas boende.

– Det som IVO spetsat in sig på är att man måste ha en högre grad av tillsyn. De säger egentligen att det inte hjälper att höja bemanningen för boendena är inte konstruerade på rätt sätt, säger Klingborg.

Ser inte det här ganska dåligt ut för kommunen, att ni har bemannat ett boende som underkänns?

– Nej jag ser det inte så, vi måste spola tillbaka bandet och se hur situationen var för ett år sedan. Vi gick från tre asylplatser per år till att under hösten 2015 ha ett snitt på tio ungdomar i veckan. Att då välja den sortens lösning ser jag inte som ett problem.

ANNONS

Kommunen och företaget träffas under torsdagen för att diskutera en överklagan av beslutet.

– Vi måste titta på beslutet tillsammans med vår jurist för att bedöma framgången med en eventuell överklagan. Men jag tycker att beslutet var klart uttryckt och det gör att vi får ta ställning utifrån det, säger Klingborg.

Vad kan hända med pojkarna om ni inte överklagar?

– De hamnar inte utanför kommunen, där finns en lagstiftning. Varje kommun ska stötta sina ensamkommande barn.

ANNONS