Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Underjordisk sophantering i centrum

Utreds: Sopsugssystem i stället för soprum och tunga fordon

Glöm sopbilar, vändplatser, papperskorgar, dålig luft och soprum på gården. En sopsug kan vara lösningen när nya bostadskvarter ska byggas i centrum.
De kommande åren ska det byggas flera större bostadsområden inom Falkenbergs centralort. Sammanlagt rör det sig om cirka 1 000 lägenheter på tio år. För att utnyttja marken i de attraktiva områdena vill samhällsbyggnadskontoret att traditionell sophantering ska ersättas med sopsugsanläggningar. Då flyttas den tunga hanteringen av sopor till en central anläggning och den tunga trafiken i bostadsområdena minskar. 
Sopsugar finns redan i flera nybyggda områden, bland annat på Eriksberg på Hisingen i Göteborg. Systemet är uppbyggt kring ett antal sopnedkast eller ”inkastluckor” utomhus. 

När man slänger sitt avfall i systemets sopnedkast så landar det på en ventil på botten av sopnedkastet. Soporna mellanlagras tills systemet känner av att det är dags att tömma. Då transporteras soporna i rör till en central containerhall, där rätt avfall hamnar i rätt container. Containerhallen, som är cirka 100 kvadratmeter stor, kan som mest hamna två kilometer bort från bostäderna.

Politikerna i kommunstyrelsen blev nyligen informerade om systemet. De gav Vivab i uppdrag att utreda förutsättningarna för att installera sopsugar vid nybyggen i centralorten, till exempel i kvarteret Hjulet (vid gamla Shellmacken på Holgergatan), i kvarteret Krispeln (där bostäder ska byggas i anslutning till kultur- och kunskapscentrum) i kvarteret Repslagaren, (Fabos hyresrätter utmed Holgergatan) och i kvarteret Spettet (tomten som Coop Forum ligger på i dag). Tanken är att kommunen eller Vivab ska äga anläggningen. Privata fastighetsägare och Fabo ska kunna ansluta sig till anläggningarna. 

Stabsbyggnadskontoret kan även tänka sig sopsugar utanför centralorten, exempelvis i Stafsinge, på Tångaområdet och vid tågstationen. Det går dessutom att ansluta exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden till sopsugar. 
Vivabs utredning ska vara klar efter sommaren.

Mikael Pernhem är försäljningschef på Envac som arbetat med sopsugssystemet sedan 1961. Företaget är svenskt men deras anläggningar finns över hela världen. Totalt sysselsätter Envac 650 anställda, varav ett hundratal i Sverige.
– Nyligen fick vi ett kontrakt i Korea. Vi satsar på områden där det byggs tätt. Vårt system gör att ytor i markplan kan användas för annat än soprum, förklarar Mikael Pernhem. 

Ett liknande system som det som är aktuellt för Falkenberg finns redan i dag i området Gamletull vid Nissastrand i Halmstad. 
– Ett av våra säljargument är hygienfaktorn. Vi minimerar lukter och råttor och andra skadedjur har inget att hämta eftersom soporna förvaras i ett slutet system. Dessutom förbättrar vi arbetsmiljön för dem som hanterar soporna. De slipper tunga lyft och att dra de tunga sopkärlen fram till bilarna. Visst, arbetstillfällen försvinner, men arbetsmiljövinsterna är viktiga, säger Mikael Pernhem. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här