Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ullaredsprofilen Peder Mauritzon död

Peder Mauritzon, grundare av seriemuseet Comicland har avlidit efter en längre tid sjukdom.

– Jag ska verkligen försöka driva museet vidare, för Peder älskade det, säger Chanakarn Mauritzon, Peder Mauritzons hustru sedan 2013.

Peder Mauritzon var född i Borås och kärleken till serietidningar, speciellt Fantomen och Modesty Blaise, väcktes redan i hans barndom.

– Han har berättat för mig att han började samla serietidningar när han var elva år, säger Chanakarn Mauritzon.

I samband med att Peder Mauritzon träffade sin första hustru som var från Falkenberg flyttade han hit. De första åren drev han en serietidningsbutik i Falkenberg. 1988 startade han seriemuseet i Köinge dit många seriefantaster och barnfamiljer från när och fjärran åkte för att titta och även köpa och eventuellt sälja gamla serietidningar. År 2004 stängdes museet, men när Peder Mauritzon träffade Chanakarn något år senare började tanken på att öppna museet igen att gro. Först öppnade de butiken och senare museet och de drev det tillsammans, även om Peder Mauritzon under sin sista tid i livet var svårt sjuk och rullstolsburen.

I början på 1990-talet lät Peder Mauritzon tala om sig i ett helt annat sammanhang när han blev politiskt aktiv för Ny demokrati. Han tog plats i kommunfullmäktige, men tvingades avbryta sitt engagemang på grund av sjukdom.

TV-tittare som följt serien om Gekås minns honom säkert därifrån.

– Peder tyckte att det var jätteroligt att vara med där. Han var en rolig man som tyckte om att skoja och skämta, säger Chanakarn Mauritzon.

På julafton skulle Peder Mauritzon ha fyllt 57 år.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här