Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ullareds reningsverk har öppet hus

I morgon söndag är det FN:s världsvattendag och Ullareds reningsverk öppnar dörrarna för nyfikna besökare.

Reningsverket invigdes 2013 och i morgon söndag finns det möjlighet att se hur hela reningsprocessen går till från att vattnet kommer in i ena änden till att det rinner ut i den andra.

– Vi har en speciell process på reningsverket. Vi doserar nästan inte med kemikalier för att bli av med föroreningar i vattnet. Det är ett väldigt bra miljötänk med hela anläggningen, säger driftledare Andreas Petersén.

Processen är avancerad och han hoppas på många besök för att få möjlighet att berätta på plats. Det är ingen fara med att släppa in människor i reningsanläggningen då allt är inkapslat. Enligt Petersén finns det också gott om säkerhetsanordningar för alla bassänger med räcken.

– Vi kommer inte att släppa lös folk så att de får gå runt själva utan tar med oss grupper runt.

Reningsverket renar det vi spolar ner i toalettstolar och handfat.

Vad är det dummaste vi spolar ner?

– Allt som inte är bajs, kiss eller toapapper. Vi vill inte ha bindor, leksaker, löständer, glasögon, mobiltelefoner, mediciner, tops, kameror eller kemikalier. Det ställer till det för oss.

Trots det dyker det upp både det ena och det andra. Andreas Petersén hoppas att människor ska få sig en tankeställare vid besöket.

Behöver besökare vara oroade för lukt?

– Nej, det luktar ingenting på den här anläggningen. Det är det fräschaste reningsverk jag någonsin varit på. Det är fruktansvärt bra ventilation. Det luktar inte bajs utan är väldigt fräscht.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här