Nytt fokus. Efter att under några år varit multientreprenör har Anders Jensén lovat sig själv, och familjen, att fokusera på ett jobb – han ska ta verkstaden till nya höjder.
Nytt fokus. Efter att under några år varit multientreprenör har Anders Jensén lovat sig själv, och familjen, att fokusera på ett jobb – han ska ta verkstaden till nya höjder.

Ullared – bullar, brillor och bilar

Det mesta i Ullared kretsar förstås kring Gekås, Sveriges största turistattraktion sett till antalet besökare. Men hur är näringslivet i övrigt på den lilla orten? Vi gjorde ett nedslag för att ta reda på hur det ligger till med den saken.

ANNONS
|

När du svänger in i Ullared är det första du möter den stora gula fasaden som växer fram ur skogen. Det är oundvikligt. Egentligen ser anläggningen ganska malplacerad ut, men den är likväl populär. Gekås har vuxit till en vinstmaskin och en institution i svenskt näringsliv. Oavsett om du tycker att tv-serien luktar lyteskomik eller att varorna som saluförs i varuhuset inte är av högsta kvalitet går det inte att negligera det faktum att verksamheten går väldigt bra. Omsättningen uppgår till 5 miljarder kronor i Gekås-gruppen och på sista raden lämnas några hundra miljoner i vinst varje år.

På en ort med knappt tusen invånare är Gekås med sina 1 700 anställda en mycket dominerande arbetsgivare. Utan företaget hade arbetsmarknaden sett tämligen dyster ut i Ullared.

ANNONS

Allt annat än dyster är Conny Kock som är entreprenören bakom den första anhalten i vår skildring av Ullareds näringsliv utanför Gekås. Han har levt med optik i hela sitt liv genom att hans styvfar drev en optikerrörelse i Göteborg. Redan som femtonåring började Conny slipa glas och tillverka glasögon hemma och i dag är den kunskapen grunden till Glasögonfabriken AB.

– Vi är Skandinaviens enda optiker som tillverkar glasögonen på plats. Det gör att vi kan erbjuda låga priser och snabba leveranser. Det borde passa i Ullared tänkte vi, berättar Conny.

Verksamheten startades 2006 och Conny driver företaget tillsammans med kompanjonen Magnus Siira. Glasögonfabriken omsätter 10 miljoner kronor och genererar ungefär 5 procent i vinst.

– Det tar mig upp till fyrtio minuter att tillverka ett par glasögon beroende på vilken typ av glas det är, medan andra optiker och glasögonbutiker måste vänta tre veckor för att kunna leverera till kunden.

– Vi har kommit in och rört om lite i en konservativ bransch och det har inte varit enkelt. Vi var först med att ha öppet på lördagar och vi var först med att köra lågpris med kvalitet. Vi är även Sveriges snabbaste optiker och det är att klart att våra idéer stökar om i branschen, men kunderna gillar det, konstaterar Conny och fortsätter:

ANNONS

– När jag öppnade var det ett jäkla liv bland mina konkurrenter för att jag var för billig, men konceptet passar i Ullared och vi är entreprenörer som vågar testa.

Även om Ullaredsborna är basen i orderboken är det ändå den geografiska närheten till Gekås som gör att verksamheten fungerar.

– Det är inte lika högt tryck nu som tidigare, konstaterar Conny emellertid. Bäst var det år 2010 innan Gekås byggde ut. Då var det långa köer in till varuhuset och många tröttnade och gick en runda i området och hittade därmed Glasögonfabriken. Numera stannar de flesta inne på Gekås och i butikerna i det absoluta närområdet.

För att expandera verksamheten umgås Conny och Magnus med tanken att öppna i Stockholm, Göteborg eller Malmö, men planerna är ännu inte konkreta. Det krävs även betydande investeringar i så fall eftersom en maskinpark för att tillverka glasögon i butik betingar ett pris på ungefär fem miljoner kronor.

– Jag älskar detta och är väldigt nördig. Första gången som jag såg vår nya slipmaskin trodde jag att det var för bra för att vara sant. Vi brinner för att göra lokalproducerade glasögon och vi tycker att ett par glasögon inte ska kosta mer än en skjorta. Du ska kunna alternera mellan olika glasögon, precis som du gör med kläder, konstaterar Conny som själv har sex par glasögon att välja mellan på morgonen när han gör sig i ordning.

ANNONS

I Glasögonfabrikens butik står Jenny och vi frågar om hon har tips på fler spännande företag i Ullared att besöka. Har ni varit på Bolins bageri, undrar hon. Det har vi inte, men efter en snabb besiktning i den smarta mobilen känns det givet att tillryggalägga fyra minuters bilfärd in i skogen.

I en landsvägskorsning ser vi en lite undanskymd skylt vid ett vanligt bostadshus – Bolins bageri. Vi parkerar på uppfarten och går runt på baksidan där det pittoreska bageriet är beläget på bostadshusets tomt.

När Gekås säljer 100 miljoner bullformar per år – ja, de gör faktiskt det – utgör Bolins bageri raka motsatsen. Här är det hantverket som är i fokus och känslan är att vi befinner oss längre bort än fem minuter från stressen i varuhuset.

Lena Bolin tar emot i bageriet. Hon och hennes man köpte bostadshuset för 20 år sedan och byggde bageriet själva för två år sedan efter att under en lång tid drömt om att driva eget.

– Jag har alltid tyckt att det är roligt att baka och jag har närt en dröm om att driva eget. Många frågade varför vi inte öppnade något inne i Ullared där kunderna finns, men då hade vi tappat grejen tycker jag. Vi ville komma åt det småskaliga och den gemytliga känslan – hembakat på riktigt.

ANNONS

Och hembakat är det onekligen, allting som serveras bakas på plats. Det är Lenas man som börjar tidigt på morgonen innan han åker till sitt ordinarie jobb – han limmar ihop lastbilar på SKAB i Ätran.

– Det blir väldigt långa dagar, oftast jobbar jag minst tolv timmar. Även om det är slitsamt är det värt det. När vi var hos revisorn senast sa han att vi borde ha råd att anställa en medarbetare i bageriet och det hade verkligen underlättat, konstaterar Lena som varken är utbildad bagare eller konditor. Hon är däremot en doer och en sann optimist som inte ser några hinder. För att lära sig yrket stövlade hon in på välkända Brunkebergs bageri på Regeringsgatan i Stockholm och frågade om hon fick hänga där några dagar för att lära sig. Det blev starten på Bolins och det blev starten på ett samarbete med Brunkebergs bageri vars ägare Helené Johansson har bott i Falkenberg.

– Jag är ganska impulsiv. Hade jag funderat för länge och räknat så vete fasen om vi hade vågat. Ibland får man nästan strunta i alla räkneexempel. Jag bara chansade och det gick, konstaterar Lena och fortsätter:

– På morgonen är jag helt slut, men så tittar jag på hyllorna och frågar mig själv; har jag gjort detta själv. Då blir jag stolt och det är plötsligt värt allt slit.

ANNONS

Från bageri till bilverkstad och rivning av villatankar kan steget kännas ganska långt. Och olikheterna mellan Lena Bolin och Anders Jensén är många, men det finns något som verkligen förenar dem – drivkraft, arbetsamhet och beslutsamhet.

Entreprenörskap, kort sagt.

Anders driver Jenséns Allservice som står på tre ben – dels en bilverkstad, dels en bensinmack och dels rivning av värmepannor samt tankar för villaolja. Det sistnämna är dock snarare en bisyssla för att Anders gärna skapar arbetstillfällen till sina kompisar.

– Jag har några kompisar som passar perfekt för att riva ut villapannor. De är små och korta men bredaxlade, skojar Anders.

Bensinmacken försöker Anders avyttra efter att ha investerar mycket pengar utan att få utväxling av sina investeringar.

– Det går inte att driva servicebutik eftersom jag har dyrare inköpspriser än vad Gekås har i utpriser mot kund. Det är dessutom svårt att tjäna pengar på bensin, konstaterar han.

I stället ska Anders Jensén fokusera på verkstaden i framtiden där han jobbar tillsammans med en mekaniker. Ambitionen är att växa och anställa fler. Rörelsen omsätter i dag 3 miljoner kronor och resultatet uppgår till cirka 250 000 kronor.

– Det var lite av en dröm att driva eget när jag köpte verkstaden för 14 år sedan. Jag har alltid tyckt om att jobba och alltid jobbat dubbelt, men sedan jag stängde ner macken slipper jag jobba kvällar och helger i alla fall.

ANNONS

Under sommartid är 40 procent av kunderna till verkstaden Gekås-kunder vars bilar strular.

– Gekås är bra för mig, konstaterar Anders som till och med har varit med i Kanal 5:s populära serie.

– De gapiga tanterna som ofta är med i serien fick problem med sin bil och vi lagade den. Det blev till ett inslag i programmet, vilket förstås var kul. Det visade sig att tanterna inte var så gapiga i verkligheten som de framstår på tv.

Även om Gekås dikterar det mesta i Ullared ligger det något i det som Anders säger innan vi lämnar verkstaden:

– Utan Gekås hade Ullared varit som Fagered där de till och med lägger ner skolan nu…

(Artikeln har tidigare publicerats i Hallands Affärer)

ANNONS