Lärde av mormor. Ulla de Larios är född och uppvuxen på Vikingagatan i Falkenberg där mormor Selma lärde henne väva.
Lärde av mormor. Ulla de Larios är född och uppvuxen på Vikingagatan i Falkenberg där mormor Selma lärde henne väva.

Ulla de Larios ställer ut i födelsestaden

För precis 50 år sedan tog Ulla Nilson studenten i Falkenberg. Fem år senare gifte hon sig och flyttade till USA. Nu ställer Ulla de Larios för första gången ut i sin gamla hemstad.

ANNONS
|

Numera bor Ulla och verkar som textilkonstnärinna i San Fransisco. Maken John kommer från Kalifornien och de träffades under studietiden i Lund där han var utbytesstudent. Sedan tio år har de sommarstuga på Tjörn och brukar hälsa på i Falkenberg ett par gånger om året.

– Jag har många släktingar och goda vänner här, berättar Ulla som kommer från en gammal Falkenbergssläkt.

Pappa Vidar jobbade på Sparbanken och farbrodern Verner drev Verners sport. Själv läste Ulla matematik och fysik i Lund. Men hon har alltid varit intresserad av att jobba med textilier.

ANNONS

– Det var något jag absolut måste göra och det ligger i släkten. Har man trådar i händerna så har man. Min mormor Selma vävde mycket trasmattor på Vikingagatan och under folkskoletiden lärde hon mig att sätta upp en vävstol och väva rosengång.

När Ulla flyttat till USA bodde familjen de Larios ett tag i delstaten Montana. Där lärde hon sig att spinna ull och vävningsintresset återupptogs. Tillbaka i maken Johns hemstat Kalifornien började Ulla gå på konstskola i San Francisco och fick utbildning inom bild. Men det var alltid nästa varp hon tänkte på, inte nästa tavla.

Senare har hon fortsatt utbildningen inom textil. Under tiden etablerade Ulla en ateljé med tre vävstolar och arbetade med att lära sig infärgningsteknik där både varpen och inslaget är färgade innan de blir ihopvävda.

Resultatet påminner om ikat-tekniken men utförandet är tvärtom. De tre vävstolarna har olika syften, en används till att väva damast, en till mattor och klädestyger, en är datadriven till mer komplicerade vävar som är både en- och två- dimensionella.

Hon använder ofta hällristningar som inspiration i sitt skapande.

ANNONS

– De är väldigt vackra och universella. På Tjörn har vi hällristningar alldeles i närheten och de liknar mycket gamla ristningar som finns i Australien, USA och resten av världen.

Nu är det faktiskt första gången Ulla de Larios ställer ut i sin gamla hemstad.

– Jag vet faktiskt inte varför det inte blivit av tidigare. En vän föreslog det och en av fördelarna med Sverige är att textilkonst är mer uppskattad här än i USA. Folk känner till det bättre. Galleristerna i USA är mer rädda för att ställa ut.

Hennes utställning kan ses i stadshuskuben till och med den 14 juli.

Inspirerande. Hällristningar är en stor källa till inspiration för Ulla de Larios. ”Vi har sådana alldeles i närheten av vår sommarstuga på Tjörn. De är vackra och universella.”

Ålder: Fyller 70 i år.

Yrke: Textilkonstnärinna.

Familj: Maken John och två döttrar med familjer i San Francisco.

Bor: Hus i San Francisco och sommarstuga på Tjörn.

Intressen: Textilier och i viss mån korsord.

Gillar: ”Hällristningar som bildspråk är så vackra. Jag spinner mina egna historier runt omkring dem.”

Aktuell: Ställer för första gången ut i födelsestaden Falkenberg.

ANNONS