Erika Nilsson-Waara och hennes tvillingsyster Linnea har genom sitt projekt Fjällets guldkorn vandrat över 200 mil i de svenska fjällen.
Erika Nilsson-Waara och hennes tvillingsyster Linnea har genom sitt projekt Fjällets guldkorn vandrat över 200 mil i de svenska fjällen.

Tvillingar som vandrar genom svenska fjällen

Systrarna Erika och Linnea har vandrat över svenska fjäll i 200 mil. Tillsammans har de skapat fjällprojektet Fjällets guldkorn för att få fler att upptäcka fjällen.

ANNONS
|

Från början är de från Norrbotten men för ett drygt år sedan valde Erika att flytta till Falkenberg när hon kom in på en PT-utbildning i Vessigebro, där är hon nu har övergått till att vara lärare på deltid. Syrran har samtidigt varit i Älvdalen och pluggat till fjäll- och äventyrsledare. I helgen spelar de i Falkenberg och berättar samtidigt om sina upplevelser.

– Vi berättar om vår resa vad har hänt, var kom vi ifrån, var skulle vi, hur kändes kropparna och så vidare. Vi pratar om våra vandringsturer, i Sverige och utomlands, när vi backpackade, och anekdoter därifrån, när vi spelade och så vidare. Vi vill gärna inspirera och fungera som guider för andra genom föreläsningar och konserter. Det är fint när människor tar sig tid att stanna till och bara lyssna.

ANNONS

Kungsleden på turskidor

Projektet handlar om att upptäcka och hitta fjället i drygt 200 mil till fots. Allt började med att tvillingarna åkte Kungsleden på turskidor med pulka. Erika och Linnea åkte 48 mil på tre veckor i mars-april. De fastnade båda direkt och fascinerades av de vackra vyerna och upplevelserna på fjället som de då fick se i vit vy. Men när sommaren kom hade de bestämt sig för att vandra hela fjällkedjan.

– Egentligen tänkte vi springa, men sjukdomar satte stopp för det så vi ändrade fokus och valde att vandra istället.

De började med att bestiga de fyra fjälltopparna med Kebnekaise i Lappland först. Därefter begav de sig upp för Storsola i jämtland, Helags i Härjedalen och till sist Storvätteshogna i Dalarna.

Strapatsen bestod i vandring, men även en hel del klättring på den här sträckan. Ibland sprang de även en stund.

– Vi svischade om till joggingkläder på några sträckor.

Totalt blev sträckan över 200 mil på vandringsturen, med målgång i Grövelsjön i Dalarna. En stor del av sträckan, 138 mil, ingår i vad som kallas ”Gröna bandet”.

ANNONS

Spelar gitarr

Fjällets guldkorn är ingen tävling utan ett koncept som ska visa prov på självständighet och kunskap, att man faktiskt klarar sig på fjället och att den som ger sig ut ska få uppleva en unik ”här och nu”-känsla.

– Man får inse att man faktiskt klarar sig.

På vägen stannade de på flera bergsstationer och spelade. Båda systrarna är gitarrister och sjunger tillsammans. Så med lånade gitarrer, och ibland i ullunderställ, stod de på scen på kvällarna.

– Vi har spelat sedan i tio-årsåldern och spelat på gatorna utomlands tidigare, så det var ganska naturligt, vi älskar att spela tillsammans, berättar Erika.

På fredag och lördag uppträder systrarna, och berättar samtidigt om sin resa, på restaurang Tullbro, klockan 18.30.

Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten.

FAKTA Erika Nilsson-Waara

Linnea Nilsson-Waara

Ålder: 31 år.

Familj: Pojkvännen Oscar Detmer.

Gör: Arbetar som PT och sjuk- gymnast på Strandhälsan. Även som lärare på PT-utbildningen i Vessigebro.

Intressen: Träning och hälsa, särskilt löpning. friluftsliv, musik. Resa och målande.

Ålder: 31 år.

Familj: Pojkvännen Niclas Bentzer.

Gör: Arbetar som fjäll- och äventyrsledare i Grövelsjön i Dalarna.

ANNONS

Intressen: Friluftsliv i alla former, löpning, fiske, resa och musik. Vi har väldigt lika intressen jag och min syster.

ANNONS