Tveksamma grisar i första grissläppet

Det blev ingen rusning när dörrarna till släpet öppnades och grisarna släpptes ut. Men solen sken och den stora skaran besökare vid Gårdsbutik Thuresson verkade nöjda ändå.

ANNONS
|

Det var lite Tjuren Ferdinand över grissläppet. Grisarna är inte vana vid sådan publik och ville inte alls springa ut i hagen. Sven Isaksson, en av initiativtagarna bakom evenemanget, hade förvarnat om att det kunde bli på det sättet. Han fick fösa ut grisarna.

– Jag anade att det skulle komma mycket barn så vi övertalade Fredrik Lööf att klä ut sig i grisdräkt och bjuda på godis, säger Sven Isaksson.

Sven Isaksson har 110 suggor på gården Bänared, två kilometer öster om Morup. På ett år föder gården fram 2 000 grisar. Tillsammans med Mats-Ola Rosgardt som också föder upp grisar fast på gården Rosendal har han startat Morpegrisen.

ANNONS

– Jag har inga anställda och anledningen till att vi drog igång Morpegrisen var mest det sociala, att vi ville komma ut och få träffa folk.

Kosläpp har ju blivit en etablerad företeelse och utifrån dessa folkfester föddes idén om grissläpp. Två olika sorters grisar släpptes ut. Dels guldgrisar som är en korsning mellan duroc och lantras/yorkshire och en ny ras som Sven Isaksson hämtade bara dagen före utsläppet. Ungersk ullgris heter den och har lockig päls över hela kroppen.

– Jag funderar på att korsa duroc och den ungerska ullgrisen. Kanske får den heta Morpegrisen deluxe. Den ungerska ullgrisen har mycket fett och växer sakta.

Intresset för att titta på grissläppet var stort. Två av besökarna var Anders och Pelle Lundin från Varberg.

– Min sambo var här och köpte kött häromdagen. Då fick vi reda på att det skulle vara grissläpp. Alla såna här grejer är trevliga. Vi brukar hänga på kosläpp också. Barnen tycker att det är kul, säger Anders Lundin.

Janette Högberg som driver Gårdsbutik Thuresson sken ikapp med solen.

– Det är overkligt att det är så mycket folk som kommer. Det är härligt att samarbeta med Sven Isaksson och Mats-Ola Rosgardt. Nu sätter grillsäsongen igång och vi har laddat med våra egna korvar och kött, säger hon.

ANNONS

Grisarna gick nöjt och bökade i hagen när den värsta uppståndelsen hade lagt sig. Plötsligt rök två av dem ihop och Sven Isaksson klev in i hagen och särade på kombattanterna.

– Det syns att grisar är flockdjur. Efter att bara ha träffat varandra en kvart på vagnen går de tillsammans både guldgrisar och ungerska ullgrisar.

ANNONS