TV: Så fungerar Pokémon GO - HN testar succéspelet

Spelet Pokémon GO har varit på allas läppar sedan det släpptes i början av sommaren. Men långt ifrån alla vet hur det fungerar. HN gav sig ut på Falkenbergs gator för att reda ut frågetecknen.

ANNONS
|

Wilma Olsson, 17 år, och Wera Axelsson, 14 år, kommer gående tillsammans vid badhusparken. Båda tittar ner på sina mobiler och sveper febrilt sina fingrar över skärmarna, men munnarna går i ett.

– Jag kläckte precis ett ägg här, utropar Wera lyckligt.

Hon är en av de miljontals barn, ungdomar och vuxna som laddat ner appen Pokémon GO och fastnat fullständigt. Spelet som på kort tid blivit ett globalt fenomen går ut på att samla små varelser som kallas Pokémon genom att hitta dem på olika platser i spelarens omgivning. Wilma och Wera hjälper oss att starta appen och efter några knapptryck är vi med i spelet. På mobilskärmen ser vi vår avatar och spelvärlden är bekant.

ANNONS

– Det är Falkenbergs gator du ser. Spelet är kopplat till mobilens GPS och Pokémons finns på verkliga platser i staden. Därför måste man också gå runt mycket. Här i Falkenbergs finns många vid Rådhustorget, berättar Wilma

Mycket riktigt dyker det snabbt upp en fågelliknande varelse som det är meningen att HN ska fånga. Det går sådär.

– Du måste kasta bollen på honom för att han ska fångas! Använd fingret och dra det framåt. Sedan kan du uppgradera och utveckla dem, säger Wera.

Läs mer: När du ser den här pokémon-typen - släpp allt

Efter några misslyckade försök träffar bollen äntligen fågeln och vår första Pokémon är ett faktum. Men vi får snabbt veta att jakten inte är över. För att leva upp till spelets slogan, "Gotta catch ´em all", så har vi 141 Pokémons kvar att fånga innan samlingen är komplett.

– Vissa finns bara på speciella ställen och du måste gå långt för att fånga alla. Det går ett rykte om en Pokémon som bara finns i New York så jag får väl ta en tripp dit, säger Wilma med ett skratt.

Men spelet går inte bara ut på att fånga Pokémons. För att bli riktigt framgångsrik måste du utveckla dem också. På flera platser i Falkenberg finns det gymdär du tränar dina Pokémons. Det finns också pokestops där spelaren kanskaffa äggen som behövs för att fånga dem. Både Wera och Wilma är överens om att det roligaste inte är samlandet utan snarare den sociala samvaron som uppstår på gatorna där spelarna möts.

ANNONS

– Man träffar folk hela tiden. Det är roligare att göra saker i en stor grupp och vi har träffat massor av nya vänner genom spelet, säger Wera

– Jag skulle gärna vilja hitta alla innan jag slutar, så får väl hålla på tills jag är gammal, fyller Wilma i innan de båda försvinner iväg på jakt efter nästa Pokémon.

Läs också: Livsfarligt med alla maniska monsterjägare

Ett sätt att lära känna andra Pokémonspelare är att gå med i någon av de mångaFacebookgrupper som snabbt startades efter att spelet slog igenom. Jimmy Blomberg, en av adminstratörerna för Pokémon GO Falkenberg, berättar att gruppen har växt väldigt fort. Idag har den över 600 medlemmar.

– Det visar hur populär appen snabbt har blivit. Sedan finns det många i stan som spelar men som inte är med i gruppen. Det är folk i alla åldrar som och det är mycket populärt bland föräldrar att ta med sina barn ut och spela tillsammans med dem.

Läs också: Rihanna ryter till mot Pokémon

Jimmy Blombergser gärna att fler går med i gruppen. Det spelar ingen roll hur länge man har spelat eller vilket lag man är med i.

– I gruppen kan man stämma träff för att spela och umgås eller dela vad man hittat och var. Alla är välkomna.

ANNONS

Så fungerar Pokémon GO

För att spela behöver du en smartphone. Du laddar sen ner appen Pokemon GO från Appstore eller Android market och sätter igång. Appen är gratis men kräver internetuppkoppling.

Spelet går ut på att fånga Pokémons och sedan träna dem. Du hittar dem genom mobilens GPS-teknik och spelvärlden byggs efter verkligheten. Du fångar dina Pokémons på verkliga platser och när du rör dig så rör sig också din spelkaraktär på kartan. Det finns tre olika lag att gå med i. Team Mystic, Team valor och Team Instinct och vilket du väljer avgör sedan vilka gym du kan försöka ta över.

Platser i Pokémon GO:

Pokestop - Där kan du samla nya bollar och egg som sedan kan kläckas och bli nya Pokémons.

Gym- Där tränar du dina Pokémon och mäter dina krafter mot andra Pokémons. Vinner du så utvecklas din Pokémon och blir starkare. Du kan också ta över ett gym och på så sätt tjäna pengar som du kan använda i spelet.

ANNONS