Två lärare i klassen ger nya möjligheter

Eleverna får hjälp snabbare. Man har alltid en kollega att bolla idéer med. Större flexibilitet. Söderskolan har testat tvålärarskap på högstadiet sedan i höstas och ser många fördelar.

ANNONS
|

Tvålärarsystem ska införas införas på bred front i Falkenbergs kommun till hösten är det tänkt. Det finns redan på prov i några skolor. Söderskolan har fått extra medel för att testa i några ämnen i årskurserna 6-7.

– En fantastiskt häftig grej! Jag hade höga förväntningar och min personliga uppfattning är att det med råge har blivit bättre än väntat. Det blir en annan dynamik i klassrummet, säger Erik Thor som är rektor för högstadiet på Söderskolan.

Lärarna Henrik Klarquist och Niklas Sibelius håller med. Sedan i höstas har de gemensam undervisning i tre sjätteklasser. Tvålärarsystemet har sedan några år testats i Södertälje och Henrik åkte dit på studiebesök inför höstterminen. Niklas är däremot ny på skolan det här läsåret.

ANNONS

– Vi hade inte träffats tidigare men det har klaffat bra och ger många fördelar. Man planerar och gör efterarbeten tillsammans och ger varandra feedback. När jag vabbade i höstas visste Niklas precis vad han skulle göra, nämner Henrik som exempel.

– Man har möjlighet att prata med varje elev på ett sätt som jag aldrig varit med om förr. Eleverna får hjälp mycket snabbare och det ger oss större flexibilitet att dela klasserna när vi laborerar, säger Niklas.

– Eller om man bara behöver plocka undan enskilda elever som varit borta eller behöver extra hjälp, fortsätter Henrik.

Finns det inga nackdelar?

– Det skulle kanske vara om vi inte haft samma tjänstegrad. Men man får kasta prestigen åt sidan, menar Henrik.

– Personkemin måste stämma. Vi funkar väldigt bra ihop annars hade det nog inte gått, säger Niklas.

Båda hoppas att få fortsätta jobba ihop på det här viset. Åtminstone med den årskullen som man börjat med nu, för att se hur det slår ut på lite längre sikt.

Vad säger då eleverna om att ha två lärare i klassrummet?

– Jag tycker att det är bra och ganska stor skillnad mot tidigare. De kan förklara på olika sätt, säger Malin Nilsson.

ANNONS

– Det är lättare när vi behöver dela upp oss nu. Och när Henrik var hemma fortsatte vi som vanligt och missade inget eftersom Niklas var här. Annars hade vi fått en vikarie, kommenterar Jowan Abdo.

– Jag har inget emot det men tycker att det fungerade bra tidigare med, säger Ester Lindeborg.

ANNONS