FULLT. Det är alltid mycket gäster i juli på samtliga campingar i Falkenberg. Men på Hansagård har de märkt av ett ökat tryck sedan Olofsbo lade ner.
FULLT. Det är alltid mycket gäster i juli på samtliga campingar i Falkenberg. Men på Hansagård har de märkt av ett ökat tryck sedan Olofsbo lade ner.

Turismen i Falkenberg går bra: "Det har varit ett stort tryck"

I vintras oroade sig företagare över att besöksnäringen skulle påverkas negativt av Migrationsverkets avtal med campingar och vandrarhem. Men oron verkar ha varit obefogad.

ANNONS
|

HN har tidigare berättat om oron som steg bland många företagare när Migrationsverket i rask takt tecknade avtal med campingar, vandrarhem och konferensgårdar. Många av de bäddar som tidigare varit lediga för turister behövdes då till flyktingar och frågan var hur det skulle påverka turismen. Fredrik Jansson, vd för destination Falkenberg, säger att turister fortsätter att komma till Falkenberg och att han inte upplever någon stor skillnad.

– Det har varit ett stort tryck och full fart under juli som vanligt. Nu har Olofsbo camping öppnat igen och om vi ska vara riktigt ärliga så fanns det redan förra året för lite bäddar. Men generellt sätt så behöver vi så klart fler platser.

ANNONS

Han berättar att Falkenberg står sig väldigt bra när det kommer till turism. Bland annat har staden bäst beläggningssiffror på hotell i hela Halland. Men Fredrik Jansson menar att ännu en campingaktör skulle behövas.

– Under sommaren skulle vi kunna svälja en till camping. När jag pratar med aktörerna har de haft en fantastiskt vår. Titta på Wheels & Wings och se hur mycket tillfälliga campingar det var en sådan helg.

Stängningen av Olofsbo camping och tvisten om villavagnarna har lämnat en bitter eftersmak hos många. I fredags var HN på plats när stugföreningen i Olofsbo hade krismöte. Flera av mötesdeltagarna var besvikna över kommunens agerande och efterlyste en handlingsplan eftersom Olofsbo tappat så många besökare. I början av sommaren öppnade campingen igen under en ny ägare, men de gamla gästerna lyser med sin frånvaro.

– Det är mest nya som aldrig varit här tidigare. Just nu börjar det komma mer och mer och vi har ungefär hälften av platserna upptagna, säger Afram Issa som är nybliven ägare.

Både Skrea och Hansagård camping upplever att trycket har varit fortsatt högt under både våren och sommaren. Roger Wiklund, vd för Skrea Camping, säger att juliveckorna alltid är fullbokade.

ANNONS

– Gästerna som var på gamla Olofsbo camping och tycker att deras semesterparadis är förstört kommer inte till Skrea eller Hansagård istället. Vi eller Hansagård är inte förlorarna i det fallet utan det är kommunen och handlarna som tappar de turisterna.

Hanne Andersson, receptionsansvarig på Hansagård camping, har dock märkt en tydlig skillnad sedan Olofsbo lades ner.

– Vi har alltid väldigt fullt i juli men det har blivit en skillnad. Jag har säkert sagt nej till ett hundratal under juli eftersom vi inte har plats. Vi har dessutom redan en hyfsad bra beläggning för augusti.

HN har varit i kontakt med flera företagare som delar bilden av att det har varit en förhållandevis bra sommar för turistnäringen. Pelle Ahlström, krögare på Hermans, är en av dem.

– För vår del får jag nog säga att vi är nöjda med turistillströmningen och vädret styr ganska mycket. Även om det varit lite kyligare så vet vi av erfarenhet att sommarvärmen kommer och då brukar det rätta till sig.

ANNONS