Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Tungt drag i Heberg

Det hörs exalterade gläfsanden och grymtande gnäll från banan. Tassarna står startklara i regntung sand. En Staffordshire bullterrier gör sig redo för ett 630-kilos lass.

- Tycker de inte att det är roligt så drar de inte. De handlar om en träningsform för att bygga muskler och självförtroende, säger Lena Karlsson, tävlingsansvarig från Swedish working bulldog associations Halmstad-avdelning.

Weight pull går ut på att hunden ska, iklädd en specialsydde sele, dra en vagn med vikter fem meter. Det ska ske inom 60 sekunder och inga lockbeten för förekomma. I Sommardraget i Heberg tävlar 30 ekipage i olika viktklasser - från den kinesiska nakenhunden som väger under tio kilo till en boerboel med en matchvikt på över 44 kilo.

Hunden Callie gläfser och spritter på startlinjen.

- Det är hennes andra tävling någonsin, hon tycker det är jätteroligt, säger Linda Johansson.

Hundarna tränar genom att dra kedjor med en belastning som ökas successivt. Weight pull har funnits i Sverige i tio år, men det finns en del som är skeptiska mot hundsporten.

- Man hör ibland från vissa om att det är djurplågeri. Oftast har de sett filmer från USA på Youtube - där kan de hetsa hundarna med piskor och elstötar, det förekommer inte här, säger Lena Karlsson.

Jordbruksverket klassar dock Weight pull som högrisk ur djurskyddssynpunkt, vilket innebär att en veterinär ska finnas på plats för att följa tävlingarna och besktiga hundarna.

- Jag har inte sett några tecken på djurplågeri. Men visst finns det en skaderisk, det kan man inte förneka, säger Daniel Fant, veterinär vid Hallands djursjukhus.