Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Populär marknad. "Jag har pratat med knallar som anser att Långås är en av de tio bästa marknaderna i Sverige, organisations- och försäljningsmässigt", säger marknadsgeneral Björn Borssén.

Tuffare - men knallar står på kö

Trots skatteverkets tuffare regler för knallar har marknadsgeneralen inga problem att fylla de 175 platserna på Långås Marknad.

I helgen går den 29:e upplagan av Långås Marknad av stapeln. Under förra året var det något glest med knallar trots att marknadsplatserna på förhand var fullbokade.
– Jag har pratat med knallar om det här, eftersom förra året är första någonsin som vi har haft luckor på Långås Marknad. Det var ett konstigt fenomen. Jag tror det beror på att det är många nya som inte riktigt vet regler. De bokar platser på flera marknader och sen bestämmer de sig, säger marknadsgeneralen Björn Borssén.

Han talar om en generationsväxling bland knallar och den gamla generationen tycker att det har blivit allt tuffare de senaste åren.
– Mycket är det väl att de måste ha betalterminalerna som kostar ganska stora pengar. Det är likadant för vår lilla förening. Vi måste tillhandahålla el nu till varenda plats och elkostnaden är hiskelig, säger Björn Borssén
Så skatteverkets nya regler gör det svårare för er också?
– Det är betydligt större kostnader, men vi ger inte upp.

Björn Borssén har haft hand om knallarna på Långås Marknad sedan starten för snart 30 år sedan.
– Just nu sitter jag med papper upp över öronen. Jag har varit ute på marknaden och mätt upp platser. Det har varit helt fullsatt och omkring femtio stycken på kö. Min telefon går varm dygnet runt, säger Björn Borssén.

Antalet knallar som får plats på marknaden har varit ungefär detsamma under alla år och det handlar om cirka 175 stycken. Besökssiffrorna de senaste åren ligger på omkring 25 000 personer men marknadsgeneralen har högre förhoppningar.
– Rekordåret försöker vi alltid sikta på och vi har haft upp emot 30 000, men det är några år sedan.

Tvärtemot många andra hoppas Björn Borssén inte på strandväder utan gärna på lite moln till helgen. 
– Då hade det blivit riktigt bra. Vi får se nu när det blir värmebölja. Det hade vi för några år sedan och det var ändå riktigt mycket folk. Så vi förväntar oss många oavsett, säger han.  

Långås Marknad har länge varit ett säkert kort i Falkenbergs evenemangskalender och marknaden betyder mycket för fotbollsföreningen i det lilla samhället.
– Det är den största inkomsten supporterklubben har. För mig är det ideellt arbete. Men det här är inte bara jag. När marknaden är igång är vi omkring 130 stycken som håller på med skyltning, bilparkering, korvgrillning, våffeltält och allt möjligt. Hela samhället lever upp, säger Björn Borssén.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här