Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tuffa sparkrav väntar hemtjänsten

Arbetet har påbörjats för att få socialnämndens ekonomi att gå ihop. Och nu väntar tuffare tider när hemtjänsten måste spara pengar.

Det var svåra beslut som väntade när socialnämnden i Falkenberg samlades för sista gången innan sommaruppehållet. På agendan? Stora beslut om besparingsåtgärder inom hemtjänsten.

Första punkten handlade om att från och med första juli ta bort kravet om 85 procents utförandegrad av beställd tid. Socialchef Daniel Johansson utvecklar:

– Det handlar om att det har funnits en stark tillit till de schablontider som skapats för våra hemtjänstutförare. Och att de tiderna inte alltid överensstämmer med det verkliga behovet. Nu säger vi istället att när behovet hos brukaren är tillgodosett då är hemtjänstens insats avslutad. På så sätt kan man få bort det här jagandet av tid om man så säger och det är ett led i att möta den upplevda stressen där personal får räkna minuter hit och dit.

Daniel Johansson lyfter dock baksidan av den här justeringen.

– Det är ju så att har du inte en biståndsbedömd socialinsats så kommer du inte få det i samband med någon annan insats. Det blir inget extra. Så kvalitén på det som är beviljat kommer inte att bli sämre men sen kommer det alltid finnas ett större behov än vad som är beviljat.

Samarbetet med trygghetsteamet under utredning

En annan stor punkt på besparingslistan handlar om de uppgifter inom hemtjänsten som räddningstjänstens trygghetsteam ansvarar för. Tidigare i år valde socialnämnden i Varberg att titta på om uppgifterna kan återtas i kommunal regi. Och nu vill Falkenberg utreda samma sak.

– Beslutet är kopplat till två delar. Dels är det i dagsläget betydligt mer komplex verksamhet och svårare vård nu än vad det kanske var vid tiden för när räddningstjänsten tog över de här uppgifterna. Och dels att räddningstjänsten valde att inte teckna nytt avtal med Varbergs kommun. Vi ser många fördelar med att de här tjänsterna ligger under ett och samma paraply. Sen blir det säkert delar som föreslås ska ligga kvar under räddningstjänsten, säger Daniel Johansson.

Men en utredning om att ta över delar av trygghetsteamets arbetsuppgifter är inget som välkomnas av oppositionen.

– Det är egenregin som går back och det är så att 90 procent av våra kostnader är personalkostnader. Att då ta personal från ett ställe till ett annat genom att ta över i egen regi blir ju samma omfattning på det hela. Det tror vi inte på, säger Rie Bolund (M), andre vice ordförande i nämnden, och fortsätter:

– Det är rätt intressant när man hör Framtid Falkenberg lägga fram sina åtgärder och frågan har ställts: ”Får vi en ekonomi i balans då”? Och svaret blir: ”Nej det får vi inte”. Man skrapar bara på ytan nu och det räcker inte.

Men Kerstin Rosell (S), ordförande i socialnämnden, betonar att mer kommer att behöva göras.

– Detta räcker inte utan vi kommer behöva se över många delar av hemtjänsten och när vi gör besparingar framåt så kommer det att märkas. Men jag tror inte att de här första punkterna är något som i större utsträckning kommer att påverka varken brukare eller personal, säger Kerstin Rosell.

Tidningen har sökt ansvariga för trygghetsteamet för en kommentar.

LÄS MER: Samarbetet om trygghetsteam har spruckit

LÄS MER: Nya besparingskrav hotar trygghetsteamets framtid

LÄS MER: Hemtjänsten måste spara

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här