Tre misstänks för galleriabrand

Tre unga män har delgivits misstanke efter den anlagda branden inne på gallerian Kronan.

ANNONS
|
Det var måndagen den 22 maj som branden utbröt på en av gallerians toaletter. Byggnaden fick utrymmas och butikerna fick hållas stängda hela dagen. Räddningstjänsten hade snabbt branden under kontroll men röken var svårare att hantera och flera verksamheter påverkades. LÄS MER:Kronan utrymd efter brand

Polisen utgick tidigt ifrån att branden var anlagd och inledde en utredning kring misstänkt mordbrand. Innan branden ska vittnen ha sett tre unga killar gå in på toaletten med en bunt med tidningar. Nu bekräftar åklagaren att just tre yngre män är skäligen misstänkta för att ha startat branden.

– Tre personer har delgivits misstanke och har hörts om händelserna. Men vad de har sagt i förhören vill jag inte gå in på, säger kammaråklagare Maria Sandstedt som är förundersökningsledare i ärendet.

Minst en av de tre misstänkta männen är yngre än 18 år. Fall där unga utreds för brott ska bedrivas särskilt skyndsamt, enligt lagen.

ANNONS

Varför har den här utredningen tagit flera månader?

– Dels har det tagit tid att få fram skäligen misstänkta. Dels så har det varit sommartid. Det är så det ser ut, säger Maria Sandstedt.

Det verkade redan tidigt som om ni hade vittnesuppgifter och kanske till och med övervakningsbilder på förövarna. Borde det inte gå snabbare?

– Om jag svarar rent allmänt för sådana här ärenden, så kan det ju dröja innan man får fram vilka personerna är, även om man har uppgifter eller bilder. I det här fallet så har det tillkommit uppgifter efter hand. Man kan inte jobba snabbare än den tid det tar att göra utredningsåtgärderna, säger åklagaren.

Vad händer nu, hur ser tidsplanen ut?

– Ärendet rullar på. Jag ska etablera en kontakt med utredarna i veckan. Det är möjligt att det kommer att hållas ytterligare förhör.

ANNONS