Tre allvarliga brott inom loppet av några timmar

Skottlossning, biljakt och stenkastning. Vad är det som händer i Falkenberg? ”Det var en intensiv dag”, erkänner polischefen Christer Bartholdsson.

ANNONS
|

30 september blev en dag utöver det vanliga i Falkenberg. Tre skarpa brottshändelser inom loppet av fem timmar.

15.13. En danskregistrerad bil kör ifrån polisen och en biljakt inleds genom centrala Falkenberg. På Kornettvägen, i närheten av Falkenbergs tågstation, överger de tre misstänkta männen bilen och ger sig av till fots.

20.30. När en bilist kör på en väg på Falkagård kastar någon sten mot hans bil. Det blir lackskador på bilen. Polisen kan inte hitta ungdomarna som misstänks ligga bakom stenkastningen.

22.14. Polisen larmas till Utmarksvägen på Sloalyckan. En bil har blivit beskjuten. De två personerna i bilen klarar sig oskadda. En stor insats inleds och flera områden spärras av utmed Utmarksvägen där en tomhylsa hittas runt midnatt.

ANNONS

Flera allvarliga brott i Falkenberg

Tre allvarliga brott som snarare borde höra hemma i en fingerad kvällsdeckare än i en småstad i Halland. Lägg där till att det hittades en misstänkt bomb på Bräckevägen i måndags.

– Det var en intensiv dag, erkänner Christer Bartholdsson, polisområdeschef i Falkenberg.

– Men vi får skilja på de här ärendena, de hänger inte ihop. Det var en ren slump att de inträffade samma dag, säger han.

Den mest allvarsamma incidenten var skjutningen på Sloalyckan. Polisen förstår att det skapar oro bland boende i området.

– När det går så pass långt att man börjar skjuta varandra, då finns det definitivt anledning till oro. Och jag tror inte att de här människorna som skjuter är direkt välutbildade skyttar, säger Christer Bartholdsson.

Det finns alltså risk att oskyldiga träffas av kulor?

– Ja, den risken finns.

Hade ni på känn att det här kunde ske?

– Det tycker jag inte. Vi vet att det finns en situation, att det finns konflikter. Men inte på den här nivån.

När flera sådana här stora händelser sker nästan samtidigt, hur klarar ni av det resursmässigt?

– Vi har en hel region i ryggen, så det är jag inte speciellt orolig för. Vi har tagit in extra personal både i natt och i dag. Och kommer fortsätta vara närvarande i områdena.

ANNONS

– Det finns ju alltid möjlighet att det ska utkrävas någon form av hämnd och det vill vi givetvis förhindra, säger Christer Bartholdsson.

Kan ha varit en stöldliga

Enligt polisen finns det alltså inget samband mellan de tre händelserna. Bilen som beslagtogs efter biljakten på eftermiddagen var stulen i Malmö. Därför kommer ärendet att landa på Skånepolisens bord. Högst troligt handlade det om en stöldliga som passerade Falkenberg.

– Det ska göras en brottsplatsundersökning i bilen under dagen, sedan lämnas bilen tillbaka till ägaren. Hundpatrull på plats hittade spår från gärningsmännen som ska analyseras. Men mer vet jag inte då ärendet inte hamnar här, säger Hanna Arnell, förundersökningsledare på polisen i Falkenberg.

LÄS MER:En anhållen efter skjutningen i natt

LÄS MER:Polisjakt på stulen bil genom Falkenbergs centrum

LÄS MER:Ungdomar kastade sten mot bilist på Falkagård

ANNONS