Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Trafikkaoset intar staden - Köer och avstängda gator under Wheels & Wings

Falkenbergarnas tålamod i trafiken sätts på prov under veckoslutet. Båda broarna i centrum kommer att vara avstängda under cruisingen.

På fredag fylls staden återigen av gamla bilar när Wheels & Wings-helgen drar igång för fjärde året i rad. En smak av trafikkaos blir det redan på torsdag när Lars Winnerbäck håller konsert på Stortorget.
– Det kommer bli en mycket trafikerad helg med köer. Måste man ta bilen får man räkna med att det tar längre tid än det brukar göra, säger gatuchef Linda Larsson.

Crusingrundan pågår under fredagen och lördagen från klockan 18 och fram till midnatt. Bortsett från boende, kollektivtrafik och räddningstjänst får inte bilar som inte deltar i crusingen köra på den anvisade sträckan. Exempelvis är både Söderbron och Tullbron avstängd för biltrafik. 
– Bilar får köra ut till gamla E6:an (Lv 767). Det kan nog bli kö där också eftersom det är så många bilar som kör runt över huvud taget. De som kommer från motorbanan kommer den vägen också, säger Linda Larsson.

Evenemanget kräver noga planering från gatukontorets sida och arbetet pågår i stort sett hela året. 
– Vi har gjort små justeringar hela tiden. När årets Wheels & Wings är slut tittar man på vad man som fungerar och vad som kan göras bättre till nästa år och sen pågår det. Mest intensivt är det efter nyår, säger Linda Larsson.

Det går inte att komma ifrån att Wheels & Wings ställer till det en hel del för Falkenbergstrafiken och med det kommer också klagomål. Linda Larsson menar ändå att det är fler positiva än negativa kommentarer kring evenemanget. Det är även arrangören Warbergs Automobile Clubs uppfattning. 
– Det är inte jättemycket klagomål men en hel del frågor. Några oroliga boende har hört av sig om hur de ska ta sig hem och så där. Min upplevelse är att de flesta har ganska stort överseende. Det pågår en helg och det är kaos den helgen, säger Veronica Karlberg ordförande i Warbergs Automobile Club.

För att få cruisa gäller det att ha en bil av 1976 års modell eller äldre. Gränsen är satt för att inte förlora nostalgin. Förra året deltog 5 000 bilar i evenemanget. Ett rekord som arrangören hoppas slå i år. Omkring 20 000 besökare tror de Wheels & Wings kan locka till Falkenberg.
– Tittar vi på andra träffar som varit runt om i Sverige så har de flesta ökat i antalet besökare och bilar. Det är väldigt väderberoende eftersom vi inte har någon föranmälan. Vädret ser väl inte så lovande ut på lördagen och regnar det förlorar vi besökare, säger Veronica Karlberg.

Tidigare år har vädret varit förtjänstfullt och även Linda Larsson hoppas på sol också i år. Inte minst eftersom hon uppmanar folk att ta sig fram på annat sätt än med bil.
– Det allra bästa är egentligen om man har möjlighet att gå, för det kan bli lite svårt att ta sig fram med cykel över Tullbron eller Fajansbron. Ska man med tåget kanske man får räkna med att ta en buss tidigare, säger Linda Larsson.

Men trafiksituationen brukar lösa sig till slut?
– Ja, eftersom cruisingen börjar klockan sex är de flesta hemma från jobbet och har gjort sina ärenden. Man kanske kan planera och inte behöva åka ut med bilen efter det. Ju fler som inte gör det, desto mindre köer blir det för dem som måste ta bilen. 

Tycker du evenemanget är värt trafikkaoset det ställer till?
– Ja, det tycker jag. Som det har varit hittills har det varit riktigt roliga händelser i Falkenberg.

 Cruisar du själv?
– Nej, men jag har funderat på det. Vi har en gammal engelsk sportbil, en Austin Healy, men har aldrig cruisat med den.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här