Totalt 17 fall av corona på Folktandvården i Falkenberg

17 personer ur personalen på Folktandvården har bekräftats smittade med coronaviruset. Jelena Sannabo, områdeschef för tandvården i Halland, säger att den sociala distanseringen i personalutrymmena kunde ha varit bättre.

ANNONS
LocationFalkenberg||

I slutet av förra veckan kom beskedet att elva personer på Folktandvården och tandregleringen i Falkenberg testat positivt för coronaviruset. Klinikerna höll stängt under fredag och måndag och berörda patienter informerades.

På måndagen meddelar Jelena Sannabo att totalt 17 personer ur personalen konstaterats smittade.

– När det gäller Folktandvården i Falkenberg har vi fått 17 positiva svar, 13 negativa och två stycken som vi ännu inte har fått svar på. När det gäller tandregleringen så har vi ett positivt och två negativa svar, säger hon.

LÄS MER:Folktandvården i Falkenberg har drabbats av corona

Viss förvirring uppstod även under söndagen när information om misstänkt coronasmitta gick ut till patienter som besökt tandregleringen på Västra Vall i Varberg. Anledningen var att en person ur personalstyrkan i Falkenberg jobbat på tandregleringen i Varberg.

ANNONS

Ingen bekräftad smitta på Folktandvården i Varberg

– Men jag vill vara tydlig med att vi har ingen bekräftad smitta i Varberg. I förebyggande syfte skickade vi däremot ut information till patienter i Varberg. Dessutom tog vi beslutet att provta alla medarbetare på tandregleringen i Varberg men ingen av dem har uppvisat några symptom och vi har därför haft öppet som vanligt, säger Jelena Sannabo.

Är det lämpligt att personal jobbar i båda städerna med tanke på det rådande läget?

– Personen jobbar två dagar i veckan på tandregleringen i Falkenberg och det är inget som skiljer sig från hur det brukar vara. Provsvaren i Varberg väntar vi på och de kan fortfarande komma tillbaka negativa. Det finns inget som tyder på någon smitta i Varberg.

LÄS MER:Även Folktandvården i Varberg kan vara drabbat av coronaviruset

Inger Stenlund är en av dem som i förra veckan nåddes av det oroväckande beskedet efter ett tandläkarbesök i Falkenberg.

– Jag fick en akuttid förra tisdagen och gick dit som vanligt. Då visste de väl inte att de hade elva stycken smittade. Men sen ringde de på fredagen och meddelade att där var tre stycken som var covid-19 smittade, säger Inger och fortsätter:

– Och jag tänkte väl inte så mycket mer än att det var snällt att de ringde. Men när det sen på kvällen kom fram att det var elva stycken smittade då började man ju fundera.

ANNONS

Både Inger och hennes man är i 70-års åldern och tillhör riskgrupperna och nu är hon kritisk till att smittan spridit sig så omfattande på tandregleringen.

– Jag är nog mer besviken än rädd och mer orolig för min omgivning. Självklart vill jag inte drabbas själv men jag vill verkligen inte dra hem det till min man. Jag menar här sitter vi två hemma i karantän och skyddar oss så gott det går, och så går man rätt in i getingboet. Så jag är fruktansvärt besviken måste jag säga och jag tycker det verkar väldigt nonchalant hanterat av Folktandvården.

”Kunde varit bättre när det gäller social distansering”

Men att det handlar om nonchalans tillbakavisar Jelena Sannabo bestämt.

– Det är en mycket beklaglig situation. Vi har följt våra riktlinjer när vi har haft patientkontakt, där är jag inte tveksam en sekund. När vi fick veta att vi hade bekräftad smittspridning påbörjade vi en kartläggning på bara några timmar. Däremot kunde vi varit bättre när det gäller social distansering i våra personalutrymmen. Personalen har ibland befunnit sig i ett och samma rum och ibland inte hållit de avstånd som behövdes. Det är vad vår smittspårning visar.

Det har gått snart en vecka sedan Inger Stenlund besökte tandläkaren och hon mår än så länge bra.

ANNONS

– Jag är frisk och tror inte att jag har drabbats men det kan ta mellan två till fjorton dagar innan man får några symptom fick jag förklarat för mig. Men jag får inte testa mig om inte jag har några symptom. Så det finns egentligen inte mycket mer att göra just nu.

LÄS MER:Antalet bekräftade fall av covid-19 i Halland väntas ”sticka iväg”

ANNONS