Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Totalförstört efter industribranden i Glommen

Sönderbrända väggar och bråte överallt. Så såg den eldhärjade företagslokalen ut efter fredagens brand. Nu fokuserar ägarna på framtiden.

Efter fredagens industribrand i lokalen för Glommens rör och Glommens byggservice har de båda företagen hunnit starta om på nytt. Det gick snabbt att hitta en ny lokal tack vare allmänhetens engagemang.
– Ett tiotal ringde upp och erbjöd lokaler. Väldigt många har också hört av sig till oss och frågat om vi behöver hjälp. Det är vi tacksamma över, säger Bengt Bäck, en av ägarna till Glommens rör. 

Företaget erbjuder rörservice och kylkompetens, och deras 720 kvadratmeter stora byggnad totaltförstördes när en av Glommens rörs bilar fattade eld. Polisen rubricerar händelsen som brand utan misstanke om brott och den tekniska undersökningen är nedlagd. 
Av den forna lokalen återstår bara massa bråte och Bengt Bäck tycker det känns tungt att behöva åka förbi olycksplatsen. 
– Det är helt otroligt att det har kunnat förintas något så fruktansvärt. Det är jobbigt att se, men vi vill bara få bort allt så att vi kan börja om igen, säger han.
Under branden utgjorde de gasolfalskor som fanns i lokalen en explosionsrisk och försvarsmakten kallades till platsen för att skjuta hål på flaskorna. Allmänheten uppmanades att hålla sig undan och därför kunde Bengt Bäck och hans kollega bara rädda ett fåtal av sina saker från elden.
– Brandkåren motade bort oss men vi fick ut ett släp, sen fick vi springa därifrån, säger han. 

LÄS OCKSÅ: Företagsägaren "Allt är borta"

Förutom själva lokalen förstördes verktyg, byggmaterial och ett arkivskåp fyllt med dokument. Den värsta förlusten för Glommens rör har varit att all den tid de lagt på att anpassa lokalen nu är förgäves. Tur i oturen undkom deras fullt utrustade servicebil lågorna, vilket räddat dem från att behöva stänga ner verksamheten helt.
– Vi spenderar 95 procent av tiden i bilen. Hade den brunnit upp hade det varit klippt, säger han. 

Glommens byggservice kom lindrigare undan fredagens brand. Ägaren Thomas Ståhl har svårt att uppskatta vilket förlust branden orsakat företaget, men gissar på att det kan röra sig om en summa mellan 50 000 till 150 000 kronor. 
– Vi har inte förlorat så jättemycket i jämförelse med Glommens rör. Jag tänker att det är tur att det inte var någon som kom hit och tände på branden utan att det var en olycka, säger han.

Förhoppningen är att en ny lokal ska ersätta den gamla på samma plats, vilket beräknas ta upp emot ett år. Tills dess kommer Glommens rör och Glommens byggservice att fortsätta sin verksamhet i tillfälliga lokaler i Glommen. 
– Alla kunder, allt kunnande och vår verksamhet är kvar. Nu är det bara att fortsätta, säger Bengt Bäck. 
 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här