Som pensionär skriver Torbjörn Johansson ned små funderingar kring livet.
Som pensionär skriver Torbjörn Johansson ned små funderingar kring livet. Bild: Ola Folkesson/Arkiv

Torbjörn Johanssons halländska limerickar

Musikern Torbjörn Johansson i Lyngen spelar inte så mycket längre. Istället har han börjat skriva ned små funderingar kring livet. Många lokala orter dyker upp i hans nya bok som precis blivit klar.

ANNONS
|

Boken heter ”Grovt & grant - Nästan sant” och är utgiven av förlag BoD. Den är liten, snabbläst och innehåller en hel del ögonblicksbilder. Framför allt i form av limerickar, en del rätt grova som den typen av verser tenderar att vara.

Nästan alla handlar om halländska platser som Stafsinge, Fegen, Åsa, Galtabäck, Glommen, Strömma, Kvibille, Morups Tånge, Videbergs hamn, med flera.

– Jag har varit på alla de här ställena. En del är vackra och en del mindre vackra. Så här på sommaren när man har cykel och ska ge sig ut tänker jag att boken kan vara bra som utflyktsguide. Tyvärr kom jag på det för sent för att få med det i den tryckta boken. Manuset var redan skickat.

ANNONS

Torbjörn Johansson är kanske mest känd som visartist och konferencier på Hwitans visfestivaler i många år. Nu är han 75 år, pensionär sedan länge och inte lika aktiv som musiker.

I limerickarna kan man ana musikerkollegor som Alf Hambe och West Of Eden även om de inte nämns vid namn?

– Ja, det är lite dolt men roligt att ha med tycker jag.

Torbjörn Johansson bor i Lyngen, vid havet utanför Morup och har ingen problem med trängsel där. ”Jag ser en och annan människa promenera här på helgerna, men annars är det ganska lugnt.”
Torbjörn Johansson bor i Lyngen, vid havet utanför Morup och har ingen problem med trängsel där. ”Jag ser en och annan människa promenera här på helgerna, men annars är det ganska lugnt.” Bild: Ola Folkesson/Arkiv

Även om du inte spelar så mycket själv längre, antar jag att du fortsatt att lyssna på andra live fram till att coronan slog till?

– Absolut! Men nu håller jag mig karantäniserad eftersom jag tillhör en riskgrupp och allting är inställt. Ganska många av de man vill höra streamar ju. Det är ett slags dåligt surrogat och inte alls samma sak som när man är på plats. Men bättre än ingenting.

Hur tillbringar du dagarna nu?

– Jag lyssnar en del på musik och läser väldigt mycket. Det är rätt kul när man hittar nya namn. Pensionen är inte så hög så jag beställer hem böcker från biblioteket eller köper begagnat. Sedan tillbringar man rätt många timmar framför datorn och skickar meddelande till folk den vägen.

Tillbaka till boken, hur kom den till?

ANNONS

– Jag var med på litteraturfestivalen i Glommen förra året och pratade om min förra bok. Vi var 35-40 olika skrivare och det var himla trevligt. Man blir ju inspirerad av andra som håller på med liknande saker så man kan säga att den här boken startade den lördagseftermiddagen.

Han skulle varit med i år igen och presenterat boken, men festivalen blev som så mycket annat inställd.

– Jag vet att åtta halländska bibliotek tagit hem den än så länge. Den finns som e-bok och vill man köpa den tryckt är det enklast att beställa via min facebooksida.

LÄS MER: Torbjörn Johansson har haft tid för funderingar

ANNONS