Toppolitiker på videobesök - ville lära sig mer om plexiglas

Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson ville lära sig mer om hur besök på äldreboenden kan genomföras med hjälp av plexiglas. Därför besökte han Tallgläntans äldreboende via videokonferens.
– Plexiglas är en suverän idé , säger han

ANNONS
|

På plats vid Tallgläntan närvarade även Annelie Andelén (C), ledamot i Falkenbergs kommunfullmäktige. Detta för att se hur Tallgläntan, som var först i Sverige, använder plexiglas för att möjliggöra för äldre att ta emot besökare.

– Det är viktigt för äldre att kunna träffa sina anhöriga. Det handlar om att förebygga psykisk ohälsa bland äldre då många tycker det är jobbigt att vara utan social kontakt, vilket är något som många äldre saknar just nu, säger Anders W Jonsson och fortsätter:

– Sen det här drog igång i början av mars har fokus varit att skydda de äldre från viruset. Dock så kan isolationen som många äldre nu lever i skada dem. Isolation kan leda till både psykiska och somatiska sjukdomar. Förhoppningsvis kan lösningar som till exempel plexiglas hjälpa till att bryta isolationen, säger Anders W Jonsson.

ANNONS

Det är Falkenbergsföretaget Kosmonaut som tillverkar plexiglasen som används vid äldreboenden. Hittills har ungefär 120 stycken tillverkats och plexiglasen finns i ett tiotal kommuner, bland annat i Tranemo och Svenljunga.

Olika kommuner bemöter situationen på olika sätt. I Halmstad jobbar man endast med avstånd men i Varberg används plexiglas som den dagliga verksamheten låtit tillverka, vilket Hallands Nyheter tidigare har rapporterat om.

Förutom plexiglas lyfter Anders W Jonsson fram andra exempel som kan möjliggöra för äldre att ha kontakt med sina närstående.

– Det finns också många tekniska lösningar som vi kan använda. Det kan vara allt från skypesamtal och telefonsamtal så att man får möjlighet att se ett ansikte och höra en röst. Det är viktigt att äldre på de sätt som är möjliga får möjlighet att ha kontakt med sina nära och kära.

Anders W Jonsson var nöjd med hur besöken fungerade på Tallgläntan och ser möjligheter med plexiglas.

– En gång i veckan har vi partiledarmöten. Jag kommer lyfta fram Falkenberg och Tallgläntan som ett positivt exempel. Det är en suverän idé som Tallgläntan har kommit med och jag hoppas att fler kommuner tar efter Falkenbergs exempel.

LÄS MER:Idén från Falkenberg gör succé i hela Sverige

ANNONS