Tjugo år av skratt i Vallarnas grönska

I dagarna är det tjugo år sedan Vallarnas friluftsteater föddes. Om farspremiären 1996 räknas som födelsedag. Krister Classon och Bosse Andersson minns en aningen svår förlossning.

ANNONS
|

– Vi hade lite otur med startföreställningen då Tina Leijonberg skulle vara med. Hon deltog i Fångarna på fortet och det var ju egentligen inte bra med tanke på skaderisken. Men vi tänkte samtidigt att det var bra marknadsföring, förklarar Bosse Andersson, producent för föreställningarna 1996-2000.

– Det sista jag sa till henne innan hon åkte var att ”bryt nu inte bena av dig”. Det gjorde hon inte heller. Hon bröt bägge fötterna…

Som tur var fanns en ersättare i Falkenberg. Ingrid Janbell, sommarboende i trakten, läste i HN om Tinas olycka två veckor före premiären den 23 juni.

– Hon kom som sänd från himlen, konstaterar Krister som var både skådespelare och regissör premiäråret.

ANNONS

Bosse och Krister är alltså männen bakom friluftsteaterns tillkomst. Efter flera års sommarturnerande med Stefan & Kristers ”Sommarbuskis” som drog storpublik runt om i Sverige, ville 2Entertain skapa en fast sommarscen

– Vi pratade redan på 80-talet om att man skulle ha en scen som Fredriksdalsteatern i Helsingborg, minns Krister.

Först funderade man på Hertigen, men där fanns för få parkeringsplatser. Istället hittade Bosse gläntan där man är i dag och Krister hakade på.

– Jag trodde att jag aldrig varit där men kom senare på att jag faktiskt spelat där flera år tidigare när centerpartiet hade riksting i Falkenberg.

Mitt under föreställningen då passerade en laxfiskare framför scenen.

– Han tittade varken på oss eller publiken och gick bara vidare. Då säger jag ”här kommer Falkenbergs folkpartist”.

Det gick förstås hem bland centerfolket och det har skrattats en hel del på platsen sedan dess.

Premiären 1996 blev ett testår med ”Hemlighuset” på en liten provisorisk scen.

– Vi ställde ut stolar men folk satt också i gröngräset. Regnade det blev det gyttjigt, minns Bosse.

Men det blev succé och kommunen nappade på idén om en fast scen. Den stod klar redan nästa år och platsen har undan för undan kompletterats med serveringar, toaletter, försäljningsbodar, med mera. Sedan många år har Bosses tvillingbror Janne tagit över som producent.

ANNONS

Stefan & Krister medverkade de fyra första åren tillsammans innan Krister övergick till att regissera och skriva manus. Sedan flera år har han överlämnat det till sonen Lars.

Stefan Gerhardsson har ofta medverkat i farsen, men inte alltid. Stefan & Krister har på något sätt ändå blivit ett begrepp som är synonymt med friluftsteatern även när ingen av dem medverkar på scen.

– Förra året satt vi på stan och åt när det kom fram några och sa ”Vi var och tittade på dig i går. Fan vad bra det var!”, berättar Krister.

Han höll god min även om det var femton år sedan han själv stått på scen i någon av farserna på Vallarna.

Bosse och Krister är glada och stolta över att friluftsteatern lever vidare och har utvecklats till en slags folkets park med besökare i alla åldrar. Precis som de ville.

Finns det planer på att utveckla platsen ytterligare?

– Vi är ju båda bortkopplade numera. Men jag tror att man kan fortsätta utveckla själva upplevelsen. Utsikten och platsen kan inte göras bättre, menar Bosse.

Det har funnits föreslag att spänna tak även över publiken.

– Men det skulle förta hela grejen med friluftsteater. Folk har accepterat att det regnar ibland och har regnkläder med sig. Att det ösregnat så mycket att man fått stoppa en stund har kanske hänt tio gånger under de här tjugo åren. Men vi har aldrig ställt in en föreställning, konstaterar Krister.

ANNONS

Vallarnas friluftsteater

Drar 60 000-70 000 besökare varje år (rekordet från 2011 lyder på 74 126 vuxna besökare som såg "Pang på pensionatet”). Sammanlagt har det varit över en miljon besökare.

Alla föreställningar har dessutom filmats och visats på tv. De första fyra åren spelades in i studio men sedan 2000 har inspelningen gjorts på Vallarna.

Årets föreställning heter ”Jäkelskap i kikarn” och har premiär den 3 juli.

Jojje Jönsson är den enda skådespelaren som varit med under alla år. Stefan Gerhardsson och Siw Carlsson har också medverkat flitigt.

Krister Classon stod på scen de första fyra åren och gjorde ett tillfälligt inhopp en period under det femte. Har även regisserat och skrivit manus flera gånger, men är numera inte involverad i farsen. Hans son Lars har tagit över som regissör och manusförfattare till flera av föreställningarna.

ANNONS