Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Tio kilo gädda på kroken

När eleverna från Ugelbølle Friskole besökte Karsten Ydes kanotuthyrning i Lillån slutade det med en jättegädda på kroken. – Det blev nog ett minne för livet, säger Karsten Yde.

Eleverna från Ugelbølle Friskole i Danmark hade nog inte förväntat sig en sådan gäddfångst när de under pingsthelgen besökte Lillån och Kalv. Det är Karsten Yde, som bor i Mårdaklev men som har kanotuthyrning i Lillån, som varje år tar emot elever från skolan för att de under en helg ska ägna sig åt friluftsaktiviteter. Under det här besöket stod bland annat fiske på schemat och en av dem som hoppades på napp var 11-åriga Hans-Christian Overgaard. Och napp blev det. 

– Några av pedagogerna fick hjälpa honom. Först trodde de att det var bottennapp för det var så tungt. Men sedan såg de att linan rörde sig och förstod att det var en riktigt tung fisk. Det tog väl 20 minuter att få upp den, säger Karsten Yde.

Fångsten visade sig vara en tio kilo stor gädda. 
– Hans-Christian var väldigt stolt när de väl fick upp gäddan. Han hade ju massor av kompisar som ville se, pröva och lyfta, säger Karsten Yde. 

Någon lika stor gädda som Hans-Christian Overgaard fångade har Karsten Yde inte sett tidigare, men minns ett annat märkligt fynd. 
– Förra året var det någon som drog upp ett älghorn, säger han. 

Bara ett par timmar efter jättefångsten var det dags för eleverna att åka tillbaka hem, säkert med ett fiskminne för livet.