Tingshuset i Köinge säljs

Nu finns chansen att flytta in i det gamla tingshuset i Köinge. Utgångsbudet är strax under fyra miljoner, då erbjuds en kulturskatt med både skrank och häkte.

ANNONS
|

Det befintliga huset uppfördes 1834 och användes som tingshus för Faurås härad fram till 1907. Då slogs de olika häraderna i Falkenberg ihop och tingslagen fick ett gemensamt tingshus inne i Falkenberg.

Vid andra världskriget drog Gustav Vilhelm Svensson igång en syfabrik för modekonfektion i byggnaden. Då hade fastigheten ägts av familjen under längre tid, delar av huset hyrdes också ut som lägenheter. Enligt en av Svenssons döttrar, Annelie Wachtel Rendahl, så vårdade fadern huset ömt.

– Från början fanns det 24 kakelugnar varav några på träben. Han led varje gång som någon hyresgäst ville ha en sådan nedmonterad, då de önskade få en bättre möblerbarhet, berättar hon.

ANNONS

Även om några monterades ner finns flera kakelugnar kvar i huset. Det ståtar även med en gjutjärnskamin som sägs komma från Selma Lagerlöfs hem Mårbacka. En av de kakelugnar som monterades ner har hamnat i Bohuslän.

– Kakelugnarna togs ner av på fackområdet duglig kompetens. Så nu har min syster monterat upp en av dessa kakelugnar i sitt hus på Orust, berättar Annelie Wachtel Rendahl.

Tillsammans med systern sålde hon tingshuset till Gekåsgrundaren Göran Karlsson på 1980-talet. Han bodde där med familjen under många år och lät både restaurera och bygga om fastigheten. Nuvarande ägaren, som köpte huset för tre år sedan, har låtit några av inredningsdetaljerna sedan Karlssons tid vara kvar. Bland annat isolerades vinden och fick fönsterkupor, i dag ett stort öppet rum med vedspis och små rum med kakelugnar längs med kortsidorna.

Viss inredning har anknytning till tingshusperioden, som skranket som avdelade tingssalen mellan domare, nämndemän och dömda i vad som i dag är vardagsrummet.

– Pelarna i salen är resterna av det ursprungliga domarskranket, säger nuvarande ägaren.

Även möbler i huset vittnar om tingshusaktiviteterna, som den gamla kistan i hallen som ska ha stått inne i häktet. Det låg vid nuvarande tvättstugan, som inte ger något direkt intryck av att ha inhyst brottslingar när det begav sig. Däremot finns galler för fönstren kvar i nuvarande vinkällaren, där brottslingar ska ha vistats till dess att de fördes till tingssalen.

ANNONS

Göran Karlsson ska ha sagt till bekanta att det spökat.

– Det måste jag dementera, det är ett ovanligt lugnt hus. Det borde ju vara upplagt för det med galgbacke och kyrkan nära intill. Men vi kanske inte är mottagliga.

ANNONS