Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tillstånd för vindkraftsparken Björnåsen har gått ut

Den planerade vindkraftsparken Björnåsen utanför Ullared kommer inte att byggas på ett tag. Tillståndet att starta gick ut i somras och bolaget har inte svarat på kommunens brev.

Triventus ansökte i februari 2012 om att få bygga tio vindkraftverk i Björnåsen vindkraftspark, som planerades att byggas sydost om Ullared. Enligt tidsplanen skulle de vara i drift 2015/2016. Kommunen var positiv under förutsättning att två föreslagna tillfartsvägar skulle ändras eftersom de korsade vattendrag.

Vägarna var en förutsättning för att kunna bygga verken, enligt bolaget. Men miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen sade nej till vägbyggena och ville bara godkänna åtta av de tio verken.

Hände inget på fem år

Det överklagades till mark- och miljödomstolen som gav bolaget rätt och därmed tillät samtliga verk. Enligt tillståndet måste bygget sättas igång inom fem år från det att beslutet vunnit laga kraft.

Några verk har inte börjat byggas i området och kommunen försökte förra sommaren kontakta Björnåsen Vind AB som ska driva parken. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen upplyste då om att tillstånden löpt ut och ville veta om planerna för verksamheten.

Något svar kom aldrig och ett nytt försök på hösten gav heller inget resultat. Därför har miljö- och hälsoskyddsnämnden nu beslutat om förbud att bygga parken eftersom tillståndet löpt ut.

Snabb utveckling

Ärendet har komplicerats av två faktorer. Dels att utvecklingen av vindkraftverk gått oerhört snabbt så att de verk man ursprungligen sökte och fick tillstånd för är nu för små för att ge lönsamhet. Dels har Björnåsen Vind AB bytt ägare två gånger under årens lopp.

Men bolaget kallade till ett samrådsmöte i maj 2019 och meddelade att man tänkte ansöka om ändringstillstånd för att få bygga 240 meter höga verk istället för 150 meter. Länsstyrelsen avrådde med hänvisning till en dom från mark- och miljödomstolen i Nacka den 26 mars 2019, som avslår ansökan om ändringstillstånd för höjning av verk.

Tänker ansöka igen

Kristian Einarsen i Laholm står som enda styrelseledamot i Björnåsen Vind AB och är ganska fåordig när tidningen ringer upp. Han är medveten om att tillståndet gått ut.

– Just nu ligger projektet stilla. Vi sålde Björnåsen först till ett danskt bolag och sedan köpte vi tillbaka. Det är svårt att få höjd på verken men vi kommer att ansöka igen och det brukar ta ett par år att få igenom.

Har du någon tidsplan för när ni tänker söka?

– Nej, det finns inget beslut på det i dagsläget. Jag är ekonom och överlåter det åt konsulter, säger Kristian Einarsen.

LÄS MER: Kattegatt Offshore ber regeringen ta vindkraftsbeslut

LÄS MER: Triventus överklagar nej till vindkraftverk

LÄS MER: Säger nej till två vindkraftverk i Ullaredstrakten

LÄS MER: Socialdemokraternas nej fäller vindkraften i Okome

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här