Tillbaka till dåtiden på Hindströmsgården

Med ett statligt bidrag på över 800 000 kronor kan Falkenbergs kommun erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga. Nytt för i år är sommarkul på Hindströmsgården.

ANNONS
|

Tvätta kläder med tvättbräda, tova ull eller lära sig att gå på styltor? Det kanske låter som en vanlig sommarlovsdag år 1717 men det är faktiskt några av de sommarlovsaktiviteter som Falkenbergs museum för första gången anordnar i Hindströmsgårdens trädgård. 1700-talsgården är Falkenbergs äldsta bevarade träbyggnad och tillsammans med Stadsbiblioteket och kulturskolan är gården en samlingsplats där sommarlovslediga barn och unga kan få syssla med kulturella aktiviteter gratis.

– Alla sommarlovsaktiviteter här har en historisk prägel. Man kan bland annat få prova på olika handarbeten, påta i trädgården eller rulla tunnband. Vi har försökt att nischa in oss på äldre grejer och lekar, säger museichefen Debbie Thompson.

ANNONS

I år mottog Falkenbergs kommun 827 000 kronor för att anordna gratis sommarlovsaktiviteter för barn mellan sex och 15 år. Stödet kommer från MUCF, myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, och kan sökas av alla svenska kommuner. Satsningen hade premiär föregående år och Stadsbiblioteket var en av de kommunala verksamheter som redan då tog del av bidraget.

– Vi har ungefär 80 000 kronor i programverksamhetspengar för samtliga bibliotek i hela kommunen. Den summan ska täcka bland annat sagostunder för hela året, babymingel, och föreläsningar och då blir det inte mycket kvar till andra aktiviteter. Det innebär att den här sortens statliga pengar möjliggör att vi kan hålla i saker på sommaren, berättar bibliotekschef Anders Gistorp.

Utan bidraget hade inte heller Falkenbergs museum haft någon möjlighet att anordna sommarlovsaktiviteter i Hindströmsgårdens trädgård, enligt Debbie Thompson.

– Vi har tidigare år erbjudit aktiviteter inne på museet men det får barnen göra på egen hand. Nu har vi till exempel kunnat anställa extra personal under sommaren, säger hon.

ANNONS