Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ThorenGruppen tar över Karl-Oskarskolorna

Krisdrabbade Karl-Oskarskolan får ny ägare och därmed räddas skolverksamheten i Skrea.

I onsdags meddelade Thorengruppen AB att de köper företaget Karl-Oskar Utbildning AB. I Falkenbergs kommun berörs sammanlagt 160 elever, varav 90 på förskolan och 70 på grundskolan i Skrea.

– Det är med stor glädje som vi kan konstatera att vi i den situation vi hanterat kunnat finna en lösning tillsammans med en av våra kollegor i branschen, säger Bengt Eriksson, ägaren och grundare av Karl-Oskar Utbildning i ett pressmeddelande.
Han skriver också att det ”känns mycket skönt” att kunna meddela det till ”personal, elever och föräldrar som visat stort tålamod och förtroende”.

Den privatägda koncernens tre bolag har haft ekonomiska problem och redovisade en förlust på närmare nio miljoner kronor 2013, utifrån en nettoomsättning på 164 miljoner. Bolaget ansökte och beviljades rekonstruktion i mars i år av Växjö tingsrätt. Syftet med rekonstruktion var att hitta en lösning på företagets ekonomiska bekymmer.
Vid ett borgenärssammanträde i april förde Medborgarskolan och ytterligare en intressent, som då uppgavs vara en skolkoncern, diskussioner med rekonstruktören advokat Håkan Jansson. Under tiden kartlade Falkenbergs kommun, helt enligt sin skyldighet, vilka upptagningsområden eleverna hade och vilka skolor de skulle slussas över till vid en eventuell konkurs och avveckling. Förskolebarnen och deras föräldrar hade i det läget tvingats ställa sig i kö till de kommunala förskolorna.

Thorengruppen AB tar inom kort över Karl-Oskar Utbildning. Det familjeägda företaget driver bland annat gymnasieskolor, för- och grundskolor samt vuxenutbildning på flera håll i Sverige. Tillsammans med rekonstruktören ska den nye ägaren säkerställa den fortsatta driften av Karl-Oskarskolorna. Verksamheten kommer att drivas vidare under nuvarande form men också med fokus på att göra Karl-Oskarskolan mer konkurrenskraftig. Övertagande omfattar cirka 1 700 elever och 350 medarbetare.
– Vår ambition är att ha ett utbildningserbjudande som omfattar hela livets lärande. Vi vill bli större i grundskolan och Karl-Oskarskolorna passar oss bra både verksamhetsmässigt och geografiskt, säger Raja Thorén, Thorengruppens vd i samma pressmeddelande.

HN har utan framgång sökt rekonstruktören och advokaten Håkan Jansson, rektor Bo Larsson och även förskolechefen för Karl-Oskarskolan i Skrea för en kommentar.
Räddad. Karl-Oskarskolans verksamhet fortsätter i sin nuvarande form tack vare att Thorengruppen tar över.

Läs också: "Nya ägare kan rädda Karl-Oskarskolorna"

Läs också: "Karl-Oskarskolorna har ekonomiska problem"

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här