Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Thomas Karlsson förlorade två får när vargen gick till attack

På tisdagen slog vargen till på nytt i Halland. Thomas Karlsson i Älvsered tvingades avliva två får efter attacken.
– Jag börjar misströsta lite nu, ibland funderar jag på om man bara ska ge upp och plantera träd istället.

Det är en uppgiven Thomas Karlsson som pratar med tidningen på onsdagen, dagen efter att vargen slagit till mot gården utanför Älvsered. Han har haft får i närmare 25 år och tyvärr är det inte första gången han råkar ut för rovdjursangrepp.

– Det är inte alls trevligt när man går ut och hittar djuren döda. Första gången jag drabbades var när Grannfjällsbjörnen * tog ett antal får på min gård i södra Sverige för ungefär 20 år sedan. Och för två år sedan hade jag ett lodjur som tog ett par lamm med, säger Thomas Karlsson, som först berättade om vargangreppet på tisdagen för Jakt & jägare.

Han berättar att vargen setts till ett antal gånger i trakterna kring Älvsered och säger att han nyligen var hos en granne och avlivade får efter en vargattack.

Mötte vargen på promenad med hundarna

– Jag har ju haft koll på det och att den drar omkring här. Min fru mötte den på en skogsväg för en månad sedan när hon var ute med hundarna. Och då ville de bara därifrån med en gång trots att de är jakthundar, säger Thomas Karlsson.

Själv misstänker han att attacken på tisdagen inträffade på eftermiddagen. I ren panik hade ett antal får forcerat stängslet till hagen och sprungit hem till familjens gård.

– Vi upptäckte det på eftermiddagen för här var folk hemma mitt på dagen och då var det inga får. Men lite senare hade de sprungit hit och då hittade vi två som var så pass skadade att de fick avlivas.

Enligt länsstyrelsen har det varit ovanligt många observationer och attacker av varg i Halland. Även Thomas själv är förvånad.

Orolig att vargen kommer tillbaka

– Man ser det ju både i tidningarna och hör från folk i trakten. I år har det varit extremt med just varg. Lodjur har vi ju som stryker runt här ibland men de rör oftast inte fåren. Det allra värsta är när jag går här varje kväll och ska räkna fåren och vet att vargen är i trakterna. Då är det nervöst och man undrar om man ska hitta nåt dött får här och nått där.

Länsstyrelsen i Halland har beslutat att på nytt dra igång skyddsjakt på varg men att man ska lyckas skjuta vargen är inget som Thomas ser som särskilt troligt.

– Jag tror tyvärr inte det, de rör sig på så stora områden. Om du ställer ut tio jägare här en kväll så kan den redan vara två mil bort. Nu stänger jag in fåren på natten men jag tror tyvärr att jag får påhälsning igen om jag har fåren ute. Det är ingen engångsföreteelse.

LÄS MER: Ny vargattack i Älvsered - två får döda

LÄS MER: Två nya vargattacker i helgen

* Fotnot: Granfjällsbjörnen var en rikskänd björn som år 2000 vandrade så långt söderut som till Småland. Björnen sköts senare i Värnamo men under björnens vandring attackerade den får på gårdar runt om i Sverige.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här