Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ändrade avgifter. Kostnaden för gravskötsel har varierat i pastoraten. Efter sammanslagningen vid årsskiftet har det blivit enhetliga priser. Bild: HN / Arkiv

Taxan för gravskötsel väcker ilska

En chockhöjning av gravskötseln har gjort att kyrkogårdsexpeditionen i Falkenberg blivit nedringd av förtvivlade anhöriga. Bakgrunden är sammanslagningen av pastoraten som innebär att det tagits fram en enhetlig taxa för samtliga kyrkogårdar.

Beslutet om förändringen av taxan togs av kyrkofullmäktige redan i november. Men det var i förra veckan som Falkenbergs pastorat skickade ut ett brev med information om den nya prislistan. Det fick en hel del anhöriga att reagera starkt.
– Tidigare kunde man i Falkenberg-Skrea pastorat välja mellan grundskötsel á 540 kronor per år eller grundskötsel inklusive sommarplantering och vintertäckning á 834 kr/år. Nu erbjuder de i princip endast så kallat årsskötselpaket och det kostar 1100 kr/år, säger en upprörd man som hört av sig till HN.
– För oss blir det mer än en fördubbling av avgiften då vi inte kan välja grundskötsel längre. Vi klarar att sköta de två gravarna själva. Men det finns ju grupper, framför allt äldre, som kanske inte kan det och har svårt att få pengarna att räcka till. De kanske har flera gravar som ska skötas.
Mannen är mycket nöjd med servicen och bemötandet från personalen på kyrkogården och riktar sin ilska mot beslutsfattarna i kyrkofullmäktige.

Patrik Blomberg, tidigare kyrkogårdschef, är numera kyrkogårdssamordnare efter sammanslagningen av pastoraten. Han bekräftar att kyrkogårdsexpeditionen blivit nedringd och att många är förtvivlade.
– Jag hade 53 samtal på fyra timmar efter att breven gått ut. En del blir ledsna och arga men de flesta förstår att beslutet inte ligger hos oss, säger Patrik Blomberg.
Göran Karlsson (S) är ordförande i Falkenbergs kyrkofullmäktige som tagit beslutet. Men han hänvisar till kyrkoherde Staffan Orrdal som är mer insatt i ärendet.

– Det är inte så att kostnaderna har ökat med anledning av sammanslagningen av pastoraten. Men nu när nio enheter blivit en säger regelverket att vi inte får lov att ha en taxa här och en taxa där. Till exempel att det kostar 1100 kronor i Stafsinge och 800 i Falkenberg. Vi måste göra en beräkning på kostnader för hela pastoratet som omfattar ungefär trettio kyrkogårdar, kommenterar Staffan Orrdal.
– Man får heller inte glömma att en del tjänster blivit betydligt billigare och att några enheter låg högre i pris tidigare. Jag har inte fått några klagomål från dem som fått sänkt avgift. Men de synpunkter jag fått in tar jag med mig till kyrkorådet och kyrkofullmäktige.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här