Tången upprör boende i Glommen

Motsträviga steg genom en gyttjeliknande sörja. Flera i Glommen är upprörda över tången som breder ut sig längs strandkanten. – Vi har ringt kommunen, men ingenting händer, säger Glommenbon Lars Gustafsson.

ANNONS
|

På den kilometer långa stranden i Glommen ligger människor och solar. Att fler har valt den norra sidan att bada vid, förklarar Kristin Ryberg och Nina Klarquist som bor i Glommen, eftersom tång breder ut sig på hela den södra sidan av stranden. I 10-15 meter måste de som vill bada vada innan de kommer ut från den brungråa sörjan.

– Det är inte alls roligt när det ser ut såhär. Det brukar tas hand om bättre på sommaren, säger Kristin Ryberg.

Hon berättar att många har ringt och klagat hos kommunen och frågat varför de inte har tagit upp tången som ligger och ruttnar vid strandkanten.

ANNONS

Jerry Bengtsson på kust- och skogförvaltningen säger att de försöker ta hand om så mycket tång som möjligt men att det också är en balansgång mellan de andra sysslorna som ska skötas vid stränderna.

– Vi gör bedömningen själva om det är tillräckligt mycket tång. Men sedan måste vi tänka på vår budget och den påverkas ju av politikerna, säger han.

Ytterligare en förklaring till varför tången inte plockats upp är att maskinerna som används inte kan köras i vattnet på grund av att de inte går på miljöoljor. De kan heller inte köra för nära strandkanten då maskinen helt plötsligt kan sjunka ner i marken.

– Vi hade gärna plocka upp tången men det är främst en ekonomisk fråga. Hade vi fått mer pengar så hade vi kunnat göra mer, säger Jerry Bengtsson.

Elin Ryberg, 12 och Hanna Gustafsson, 12, säger att det ibland har undvikit att bada den här sommaren.

– Det är väldigt äckligt när det är så mycket tång, säger Hanna Gustafsson.

Hon berättar att hon brände sig på en brännmanet som hon inte såg eftersom den låg under all tång.

– Många går ju bort till den andra delen av stranden, men vi bor ju precis här och har alltid badat här sedan vi var små, säger Elin Rydberg.

ANNONS

Motvilliga steg ut i tången. De äldre barnen vågar sig ut medan några yngre får bäras över av sina föräldrar.

– Det har aldrig varit så här illa innan. Nu vågar vissa barn inte bada alls, säger Glommabon Elin Johansson och fortsätter:

– Men det är en prioriteringsfråga, Skrea strand värdesätts högre.

Jerry Bengtsson säger att det är en vanlig uppfattning hos boende vid de andra stränderna.

– Vi försöker eftersträva så att alla stränder värdesätts lika, säger han.

FAKTA: KOMMUNALA STRÄNDER

Kommunen ansvarar över sju av Falkenbergs stränder.

Dessa stränder har en högre servicegrad, vilket innebär att de städas kontinuerligt samt att det finns parkering och toalett.

Tång, molluskskal och stenar hör till strandens naturliga miljö och bör därför inte tas bort.

Kommunen tar bort tång i stora mängder som stör badlivet eller i små mängder vid ordinarie harvning av stranden.

Källa: Falkenbergs kommun

ANNONS