Systembolaget ger sig iväg från Stortorget

En epok går i graven, och en ny tar form. Alla som tar sig till Stortorget i Falkenberg för att gå på Systembolaget får om ett år lägga om sina rutiner när de ska handla alkoholhaltiga produkter.

ANNONS
|

Systembolaget kommer att lämna lokalerna vid Stortorget och flytta till ett nytt hus som ska byggas och ligga vägg i vägg med Ica Kvantum på Sandgatan, mot gamla järnvägen till.

– Där har vi en byggrätt på det som i dag är parkeringsplats mellan Ica Kvantum och järnvägen. När de parkeringsplatserna försvinner så utvidgar vi i gengäld parkeringen genom att riva husen närmast Sandgatan, säger Håkan Johansson i Ekängengruppen som blir ny hyresvärd för Systembolaget.

Alldeles snart kommer Ekängen att gå in med en bygglovsansökan. Byggandet planeras ta fart redan i september i år och Systembolagets inflyttning i det nya beräknas ske under hösten 2018. Systembolaget har nu vänt sig till kommunen, för att efterhöra kommunens eventuella synpunkter på flytten.

ANNONS

Den här flytten ger också näring till en annan tvist, den om kvarteret Hjulets utveckling vid Stortorget. Nu har såväl Arbetsförmedlingen som Systembolaget signalerat att de flyttar från den centralt belägna fastigheten vid Stortorget, som ägs av fastighetsbolaget Julvihus.

Och Julvihus menar att en bidragande orsak till svårigheten att behålla hyresgästerna är att kommunen tillåter ett omfattande nybygge av bostäder i kvarteret Hjulet alldeles bakom Systembolagshuset. Det inkräktar till exempel på lastnings- och lossningsmöjligheterna för Systembolaget, anser Julvihus.

– Det är tråkigt att bli av med en kund. Och när kommunen allmänt talar om vikten av centrumutveckling, så är ju risken att den här flytten motverkar den ambitionen, säger Jarl Nordström, en av ägarna i familjeföretaget Julvihus.

Julvihus har också, vilket HN tidigare beskrivit, inlett en process mot kommunen med krav på 13 miljoner kronor i ersättning för att kommunen genom sin detaljplan har tillåtit det omfattande och närliggande nybygget.

Någon ny hyresgäst har Julvihus inte på lut vid Stortorget.

Även stadsarkitekt Johan Risholm i Falkenbergs kommun beklagar Systembolagets flytt:

– Jag tycker att det är tragiskt att Systembolaget flyttar. För stadskärnan kan det vara viktigt att ha kvar Systembolaget där det ligger i dag.

ANNONS

Men det är en invändning som Håkan Johansson i Ekängengruppen tillbakavisar.

– Systembolaget flyttar inom stadskärnan, även med den definition som kommunen gör av stadskärnan, säger han.

BAKGRUND: Därför flyttar Systembolaget

Nuvarande lokaler är inte tillräckliga för att möta kundernas efterfrågan. Där är begränsat med parkeringsplatser. Det finns ännu ingen större matbutik i närheten, vilket efterfrågas av många kunder. Hade man inte flyttat hade det behövts en ombyggnad. Det är huvudskälen till Systembolagets flytt, enligt presschef Lennart Agén.

Han menar att bostadsbyggandet i kvarteret varit en bidragande orsak till flytten, även om flyttplanerna fanns redan tidigare.

ANNONS