Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Syrarenad kyckling ratas av Guldfågels vd

Den svenska kycklingbranschen ratar EU-kommissionens förslag om att tillåta kemikalier för att minska förekomsten av bakterier i maten.

På Torsåsens Fågelprodukter i Glommen är det noga med hygienen. Kyckling är känslig mat och fel hanterad är den en vanlig källa till matförgiftning.

Just nu diskuteras ett förslag i EU-kommissionen om att tillåta peroxi-ättiksyra för att rena slaktade kycklingar från kampylobakter.

– Det här är ingenting vi efterfrågar, säger Martin Lindström, vd på Torsåsens moderbolag Guldfågeln.

Han är också vice ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel och tycker att användning av peroxi-ättiksyra bara skulle innebära ett sätt att dölja en i grunden dålig livsmedelshygien.

– Vi tror inte på genvägen att sätta till kemikalier. Vi vill ge konsumenterna rena och nyttiga produkter.

I Sverige har branschen aldrig efterfrågat kemisk rening av kyckling. Här finns ett annat sätt att skydda konsumenten från bakterier.

– Den svenska modellen bygger på att vi har stränga djurskyddsregler och ett utvecklat kontrollsystem som gör att förekomsten av kampylobakter är mycket låg, säger Martin Lindström.

Han tror inte heller att svenska konsumenterna vill ha syradoppad kyckling men ser en risk med att importerad kyckling behandlad med peroxi-ättiksyra kan komma att konkurrera med den svenska om förslaget blir verklighet.

– Risken är att konsumenter vilseleds och tror att kycklingen de köper är bättre än vad den är.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här