Svårt att närma sig vattnet på hjul

Stopp. Hjulen kör fast och Jonas Andersson försöker ta sig framåt. – I år har det varit extremt. Ingen kan åka ner här, varken barnvagnar, rullatorer eller rullstolar.

ANNONS
|

Jonas Andersson har bott i Olofsbo varje sommar i 39 år. Vissa somrar har han kunnat ta sig ner till havet men i år kommer han inte ner eftersom han kör fast i sanden. Han tycker att plogningen har varit dålig.

– I år har det varit extremt. Jag har inte ens åkt ner till stranden för att jag vet att det är lönlöst, säger han.

Det blir totalstopp när hjulen kör fast i sanden och rullstolen blir stillastående. Jonas försöker skjuta på men hjulen får inget fäste och sjunker allt längre ner.

– De har inte struntat i att ploga, det är bara att de inte gjort det ordentligt. Det är inte bara för mig det blir jobbigt utan barnvagnar och rullatorer har också problem att komma ner till stranden, säger han.

ANNONS

Jonas Andersson menar att de inte har spridit ut sanden utan den ligger i två högar på sidorna av gången ner till vattnet. Rolf Svensson, enhetschef på parkförvaltningen i Falkenbergs kommun säger att de tar hand om sanden så fort de kan och att de var i Olofsbo i fredags.

– Det ska inte ligga i högar utan man ska jämna ut det över dynerna. Men det blåser ju en hel del också, så kanske har det blåst upp, säger han.

Jonas Andersson bor annars i Göteborg och åker ner till Falkenberg på somrarna för att hälsa på sina föräldrar. Han är engagerad i organisationen DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet, som arbetar med att förbättra vardagen för personer med rörelsehinder. Oftast handlar det om parkeringar och trottoarkanter. Stränder är inte deras första prioritering och det finns inte tillräckligt med resurser för att driva frågan framåt.

– I Göteborg är det klippor så där är det svårt. Men när jag väl kommer till stranden hade det varit skönt att kunna sitta vid vattnet. Det är ju inte roligt att sitta här i gången ner till havet, säger han.

Jonas Anderssons mamma Annmarie Andersson förklarar att det finns träplankor under sanden och att tidigare år har plankorna varit synliga.

ANNONS

– Kommunen säger att de är här varje dag men det tror jag inte. Vi vill ju bara att de ska ploga ut sanden jämt över stranden, inte lägga de i stora högar vid ingången, säger hon.

15 synpunkter på sand, tång och på nedgångarna till Olofsbo strand har kommit in sedan maj månad. Rolf Svensson förklarar att kommunen har försökt men inte lyckats lösa situationen. Träspängerna fungerar heller inte så bra som man hade velat.

– Vi har tyvärr inte lyckats lösa det här problemet. Sanden är levande och vi får inte göra allt vi vill göra eftersom det är ett naturskyddat område. Så kan man inte ta sig ner till stranden får jag hänvisa till Skrea strand och handikappsbadet där, säger Rolf Svensson.

ANNONS