Caspian Carlsson, Linus Karlsson Felicia Cederholm och Sara Shevchuk har börjat årskurs nio på Tångaskolan. De upplever att det blivit färre smittoriskåtgärder i skolan under höstterminen jämfört med i våras.
Caspian Carlsson, Linus Karlsson Felicia Cederholm och Sara Shevchuk har börjat årskurs nio på Tångaskolan. De upplever att det blivit färre smittoriskåtgärder i skolan under höstterminen jämfört med i våras. Bild: Viktoria Andersson

Svårt att hålla coronaavstånd i skolorna

Inställda föräldramöten, begränsade lunchtider och idrottslektioner som hålls utomhus. Flera åtgärder ska minska smittspridningen av covid-19 i skolorna. Men frågan är om det är tillräckligt.

ANNONS
|

Efter sommarlovet blev det ingen vanlig skolstart för eleverna i Falkenbergs kommun. Till exempel är föräldrar inte längre välkomna in i skolans lokaler. Föräldramöten ställs in under höstterminen, och hämtning och lämning ska ske utomhus. Dessutom är alla skolgemensamma aktiviteter inställda och lunchtiderna har begränsats för att minska antalet elever som vistas i matsalen samtidigt.

— Vi gör det Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Kan man möblera om för att sprida ut eleverna mer så gör man det utifrån de möjligheter som finns, förklarar Dan Randelid, som är verksamhetschef för grundskolorna i kommunen.

Enligt honom har kommunen aktivt valt att alla friska barn ska befinna sig i skolan och beslutet har fått medhåll från lärarna.

ANNONS

— Det finns en otroligt stor förståelse för att göra det här så bra som möjligt. Vi vill göra vårt bästa för att lindra smittspridningen och det tycker jag genomsyrar vår organisation, säger Dan Randelid.

Facket: ”På många ställen har det varit en svår situation”

Fredric Hillertz är ordförande och huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Falkenberg. Han berättar att fackförbundet håller med kommunen om att friska barn ska vistas i skolan. Däremot finns en oro bland fackförbundets medlemmar kring smittspridningsrisken.

— Det är mycket lättare att säga än att göra. På många ställen har det varit en svår situation. I matsalen blir det till exempel lätt köbildning när man ska gå till och ifrån, säger han och fortsätter:

— Skolorna är inte byggda för social distansering, men man gör så gott man kan och efter bästa förmåga.

Är åtgärderna på skolorna tillräckliga, enligt era medlemmar?

— Jag skulle vilja svara både och. Jag kan inte säga att alla tycker man gör tillräckligt. Många är rädda och oroliga och man kan vara det på goda grunder. Det kan vara någon som är i riskgrupp eller som har en anhörig i riskgrupp. Jag kan ibland önska att man kollar mer på individens förutsättningar än gruppens förutsättningar när man pratar om åtgärder, säger Fredric Hillertz.

ANNONS

Färre smittoriskåtgärder än i våras

Felicia Cederholm, Sara Shevchuk, Linus Karlsson och Caspian Carlsson började nyligen i årskurs nio på Tångaskolan. De upplever att det blivit färre smittoriskåtgärder i skolan under höstterminen jämfört med i våras.

Eleverna berättar att de upphängda lapparna med uppmaningar om att hålla avstånd verkar vara bortplockade på skolområdet. Vakten som tidigare såg till att eleverna höll avstånd i kön till matsalen är också borta. Dessutom har det varit svårt att hålla avstånd i skolan, av flera anledningar. Bland annat sitter eleverna fortfarande två och två i klassrummen.

— På de flesta platserna finns möjligheten att hålla avstånd, men i korridorerna är det lite svårare eftersom lektionerna slutar nästan samtidigt. I klassrummet försöker man i alla fall sprida ut oss i mindre grupper, förklarar Sara Shevchuk.

— På rasterna sitter man nära varandra. Man kan göra något åt det, men ingen gör det, inflikar Caspian Carlsson.

Tycker ni att skolans åtgärder varit tillräckliga för att minska risken för smittspridning?

— Egentligen tror jag inte att åtgärderna gör så stor skillnad för smittorisken. Jag har knappt märkt någon skillnad, mer än lite ändringar på mattiderna, säger Felicia Cederholm.

Vad hade skolan kunnat göra bättre för att minska smittorisken?

— Vakten som höll koll på köerna hade kunnat fortsätta, säger Linus Karlsson.

ANNONS

— Fler enskilda placeringar i klassrummen. Det kanske inte finns så mycket plats för det egentligen, men åtminstone på någon nivå, säger Felicia Cederholm.

— De hade kunnat placera ut handsprit på skolan. Vi har inte ens det i matsalen, avslutar Sara Shevchuk.

ANNONS