Susanne har en restaurang hemma hos sig

Det bakas biscotti i den före detta tvättstugan hemma hos Susanne Ottosson. Recept? Nej, det finns inte. Här osar det kreativitet och samma rätt lagas sällan två gånger.

ANNONS
|

Susanne Ottosson i Eftra tar emot hemma på Klockaregården 310. På kort tid har många andra också hittat hit. Susanne Ottosson har öppnat en restaurang hemma hos sig. Här finns inga menyer eller alternativ. Det är Susanne som bestämmer vad hon ska fresta sina gäster med och så gott som alltid hämtar hon råvarorna från trakten. Den 3 juli förra året var det dags för de första 16 gästerna att sätta sig till bords för att äta en trerättersmeny komponerad av Susanne. Därefter fortsatte det att strömma folk till gården.

– Jag var rätt så försiktig i början. Jag hade tagit tjänstledigt från mitt arbete som diakon eftersom jag kände att jag vara nära att gå in i väggen. Efter ett tag gick jag tillbaka och jobbade 40 procent.

ANNONS

Susanne Ottosson har alltid älskat att laga mat och delar det intresset med sina tre söner. Sambon Thomas är snickare och med hans hjälp har rum efter rum fått nya användningsområden på Klockregården. Det viktigaste förändringen innebar att tvättstugan blev ett fullt utrustat kök med inredning som till nästan hundra procent består av sådant som använts på andra ställen tidigare. Det är typiskt för Susannes restaurang. Hon satsar på hållbarhet, ekologiska råvaror och gynnar den biologiska mångfalden och försöker göra så lite klimatavtryck som möjligt.

– Jag gillar att experimentera och jag går igång på kål. Det finns så många olika sorter. En gång provade jag att ha kål i en dessert. Det blev inte så lyckat.

Susanne Ottosson har gjort en tvär gir i sitt yrkesliv. Hon har arbetat inom Svenska kyrkan, som kyrkomusiker och diakon i 30 år. I januari sa hon upp sig efter att ha testat på att ha restaurang hemma på Klockaregården. Någon månad senare satte coronapandemin tillfälligt stopp för flera gäster hemma i den ombonade matsalen.

– Jag hoppas att jag kan komma igång igen. I början kanske vi måste ha färre gäster.

Under tiden har hon ibland slutna sällskap, catering och ett och annat födelsedagskalas. Dessutom är det Susanne som lagar maten till de gäster som bokar in sig på Edible Country, på stranden i Ugglarp, en middag vid havet tillagad på halländska råvaror.

ANNONS

Susanne och Thomas köpte Klockaregården 2005. Sedan dess har stora förändringar gjorts invändigt, men exteriören är ungefär den samma som när de första invånarna bosatte sig här, någon gång på 1850-talet.

– Vi blev störtförälskade i huset när vi kom hit första gången.

ANNONS