Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Styrkeprov med eliten när Rasmus tävlar på SM

Rasmus tog klivet och ansökte om tjänstledigt från sitt vanliga jobb för att satsa heltid på rodden.

– Jag kände att jag inte kom längre i min träning. Det var hela tiden en liten bit kvar till de allra bästa, säger Rasmus Melin som ror för Halmstad GRF men bor och är uppvuxen i Falkenberg.

Rasmus har varit roddare på heltid sedan förra vintersäsongen och har sedan dess kunnat fokusera ordentligt på träningen. Allt från vila, till hårda träningspass är planerat i minsta detalj efter att han och pappa, tillika tränare, Ulf Andersson bestämde att Rasmus skulle satsa på att nå sin potential i rodd.

Han gick hem i september 2016 och har inte ångrat en sekund sedan dess att han satte igång projektet med att hitta finansiärer och sponsorer för att kunna träna på heltid. Det har kostat tid och pengar och tankarna kring hur man egentligen gör för att “sälja sig själv” har hela tiden hämmat Rasmus som har fått mycket hjälp av sin far.

– Jag är nog lite för “svensk” om man får säga så. Jag tar inte så mycket plats och har lite svårt för att sälja in mig själv till sponsorer. Men det har gått över förväntan och pappa har hjälpt mig mycket där också, säger Rasmus.

– Jag känner mig Inte helt bekväm i att ta emot pengar, men jag har lite företagsevent med dem och de får prova på. Ibland håller jag i någon hälsodag med kollegorna. Det är svårt att ge tillbaka, men de flesta är med för att stötta mig och jag är väldigt glad och tacksam för att de gör det. Då gör jag gärna det jag kan för att inspirera dem till träning.

Ett år efter satsningen är Rasmus starkare än någonsin. Han har kunnat ta till sig träningen tack vare att han har varit utvilad emellan passen. Dessutom har tiden i båten kunnat bli längre. I dag tränar han på förmiddagen, och på eftermiddagen. En vanlig dag hinner han med både ett intervallpass och ett styrke- eller distanspass. Han säger själv att han kan verka lite tråkig, eftersom varje dag ser likadan ut oavsett om det är vardag eller helg, men under satsningen är Rasmus fullt fokuserad på att äta, sova och träna rodd.

– Visst har jag tappat fredagskänslan, men jag vill se hur bra jag kan bli. Jag är inte uppe i toppen ännu, men jag närmar mig stadigt. Min styrka har blivit väldigt mycket bättre det här senaste året, säger Rasmus berättar att han haft lite otur med tävlingarna i år.

– Det har inte blivit så mycket lopp i år som jag hade önskat. Då är det svårt att mäta sig med de andra. Jag har haft lite stolpe ut när det gäller tävlingar, men det har gått bra i de jag har gjort.

Rasmus har ökat både träningsdosen och vilan, vilket är receptet på hans framgång där Pappa Ulf är med i alla steg. Han har hjälpt Rasmus både med träningen och med allt runtomkring. I helgen avgörs SM och Rasmus laddar för en bra helg. Brorsonens dop är inplanerad på en dag när Rasmus inte ska köra något lopp så att familjen ska kunna samlas och fira.

– Det är klart att jag vill vara med och fira det. Men jag vill även göra en bra tävling även om det är för mycket att ropa efter att vinna. Det finns många lättviktskillar så jag har stor konkurrens, jag närmar mig men är inte helt framme ännu. Jag behöver en vintersäsong till för att bygga upp mig men jag ser fram emot att tävla, säger Rasmus.

Nästa fredag ror Rasmus sitt singellopp och på söndagen ror han en åtta. Till nästa säsong är siktet inställt på landslaget.

– Nu måste jag få upp farten och få bra framgångar nästa år, då ska jag vara med, säger han målmedvetet.

Att träna för pappa har gått bra. Ibland ryker de ihop, men då oftast över småsaker. Oftast, berättar Rasmus, håller de sams och kan båda få ut något av all tid de spenderar tillsammans. Pappa har varit med från början. Det är tack vare hans intresse för rodd som Rasmus började när han var i åttaårsåldern. I dag är båda mer engagerade och efter Rasmus beslut att satsa helhjärtat har även pappa Ulfs engagemang ökat.

– När jag hade bestämt mig att gå in fullt inom träning, kände han att han kan avvara mer tid att köra med mig. Nu är han nästan alltid med, åtminstone en gång på dagen tränar han mig.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här