Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Välbesökt möte. Runt 100 personer kom till stugföreningens möte om Olofsbo. Stugföreningens ordförande Gillis Andersson med headsetet i mitten var moderator.

Stugägare oroliga över Olofsbo

Missnöjda med kommunens agerande.

Obefintlig marknadsföring och dålig hantering av villavagnarna är några av anledningarna till att Olofsbo tappat besökare. På fredagen hade stugföreningen krismöte.  
Kustkrogens uteplatser var fyllda till bristningsgränsen när stugföreningen ordnat ett möte för att diskutera Olofsbo. Flera orsaker ska ha bidragit till att området tappat besökare, men campingens olika turer är en av de största. Som HN skrivit om i artiklar tidigare tvingades villavagnar bort från campingen i vintras och så småningom lades den ner. Sedan midsommar är den öppen i ny regi, men Bert Karlssons Jokarjo arrenderar fortfarande områdets stugor för asylboende. Från att ha haft runt 1 000 gäster på campingen finns nu i stället omkring 300 på flyktingboendet. Den sena starten har gjort att campingen inte heller finns med i kommunens marknadsföring. Sammantaget har det har drabbat samhället Olofsbo hårt.  
– Jag tänkte inför det här året att nu kommer det en massa folk, jag kommer dubbla eftersom det inte finns någon direkt konkurrens. Men så har det inte blivit alls och jag är jättebesviken, säger Pierre Alhaj som driver Kustkrogen.
Flera av mötesdeltagarna var besvikna över kommunens agerande och efterlyste en ansvarig person som ska driva Olofsbos utveckling vidare. Någon sådan finns inte idag.
– Det finns ingen handlingsplan för Olofsbo. Det måste komma nerifrån, sa Destination Falkenbergs vd Fredrik Jansson som var inbjuden för att berätta om hur Olofsbo marknadsförs från kommunens sida. Han fick ta en hel del kommunkritik trots att han representerade Destination Falkenberg.
– Vårt uppdrag är att marknadsföra, inte utveckla, förtydligade Fredrik Jansson bland annat och sa att även han var bekymrad över att så många sängplatser fanns lediga i Olofsbo.
Många deltagare ifrågasatte placeringen av ett hem för ensamkommande flyktingbarn på Klittergården nere vid stranden. Tidigare var där en restaurang som många av stugägarna besökte. 
– Det var så tråkigt när Strandkanten försvann. De lägger väldigt mycket pengar på Skrea, man kan ju undra hur de tänker när en sån pärla som Strandkanten försvinner, sa Bosse Hansen som återkommit med Kristina Bodin till Olofsbo i fyra års tid. 
Enligt Fredrik Jansson från Destination Falkenberg finns underlag för en camping till i Falkenbergs kommun. Entreprenörerna måste själva vara drivande kring varumärket och marknadsföringen av Olofsbo. Kommunen kan hjälpa till, deltagarna kom med förslag på vad han borde prioritera först.
– Det viktigaste är att du tar tag i marknadsföringen och missnöjet med flyktingboendet här. Marknadsför Olofsbo så att alla kan vara stolta, det har vi inte fått vara på flera år, sa en man och fick rungande applåder.
Några var kritiska över att kommunrepresentanter hela tiden sa att de ville hjälpa till, men i praktiken gjorde tvärtom. 
– Hela hanteringen av villavagnarna är en katastrof. 1 000 gästnätter försvinner, näringsidkaren gav upp och sålde vidare. 
Många ansåg att tidigare avslag från kommunen, för både brygga och belysning i området, har bidragit till att Olofsbo tagit ett kliv bakåt som turistmål. Stugföreningen ska gå vidare med olika förslag för att lyfta Olofsbo till kommunen. Bland annat vill de ha en handikappanpassad brygga och på Havsvägen ska det finnas bord, bänkar och belysning. Mötesdeltagarna ville också utnyttja hamnen bättre, ha aktiviteter för unga och ett joggingspår. Någon konstaterade att de som drivit Klittergården innan har haft svårt att få det att gå runt.
– Olofsborna var för dåliga på att gå dit. Så vi måste värna om de verksamheter som finns kvar här.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här