Studentfirande i Varberg 2020
Studentfirande i Varberg 2020 Bild: Annika Karlbom

Studenten 2021: Så blir dagen i Falkenberg och Varberg

Med tre månader kvar till studentdagen för gymnasieeleverna i Falkenberg och Varberg är planeringen i full gång.
– I bästa fall blir det som förra året, säger Petter Öhrling, rektor vid Peder Skrivares skola.

ANNONS
|

Fjolårets student blev minst sagt annorlunda med uppdelade utspring klassvis, inställda fester, små firanden och inget studentflak. Även i år kommer den stora dagen skilja sig från den vanliga studentdagen. Inget är dock helt klart eftersom restriktionerna kan komma att ändras, vilket gör det svårt för skolorna i Falkenberg och Varberg att planera.

— Vi tittar på en variant av lösning som vi hade förra året, men vi planerar inför olika förutsättningar. Det kommer förstås bli annorlunda hur det än blir, säger Tobias Ramstedt, gymnasiechef vid Peder Skrivares skola.

Planering med smittskyddet i Halland

För att hitta en så smittsäker lösning som möjligt kommer Peder Skrivares skola planera tillsammans med resterande gymnasieskolor i Varberg, skolans studentkommitté samt konsultera med smittskyddet i Halland.

ANNONS

Något som dock står säkert är att studentflaken blir inställda i år också. Detta beslutade Folkhälsomyndigheten tillsammans med Transportstyrelsen under förra året och väntas gälla fram till 30 juni 2021. Trots förändringarna hoppas Ramstedt på att dagen ska bli så minnesvärd som möjligt.

— Vår ambition är förstås att vi ska skapa en så högtidsfull dag och ett så bra minne som möjligt för de elever som går ut. Men jag har i dagsläget svårt att se ett utspring med 2500 personer samlade.

Liknande upplägg i Falkenberg

På Falkenbergs gymnasieskola ser planerna liknande ut. Även där kommer dagen se likvärdig ut med förra året. Utspringen kommer att ske under olika tider där klassen sedan springer ut till olika platser där de får träffa sina närmast anhöriga.

— Vi har ingen gräns än på hur många anhöriga som får närvara då vi inte vill göra begränsningar redan nu, men vi har förhoppningar om en så säker skolavslutning som möjligt, säger Maria Nebel, gymnasiechef vid Falkenbergs gymnasium.

Studentkommittén på PS-skolan var under fjolåret i full gång med sin planering inför studenten när coronapandemin kom och ändrade planerna. I år har planeringen inför dagen utgått från vad som gick att genomföra förra året, för att sedan eventuellt kunna utöka det.

ANNONS

— Förra året fick vi en kalldusch i mars och fick skala ned all den stora planering som gjorts, i år har vi snarare aldrig skalat upp. Men i bästa fall blir det som förra året, säger Petter Öhrling.

Studentkommittén inblandade i besluten

För att även inkludera eleverna i besluten har Petter Öhrling jobbat tillsammans med studentkommittén. Tillsammans för de en dialog kring idéer och potentiella lösningar för att göra studentdagen så lyckad som möjligt.

— Alla våra tankar som vi har för vi fram och diskuterar. I år har vi mer tid till planering och på så sätt kan saker som till exempel utspringet bli bättre, säger studentkommitténs ordförande på PS, Dorentina Kollari.

Förutom studentdagen tillhör fler traditioner som avgångseleverna gör. Bland annat 100-dagars festen där de firar att det enbart är 100 dagar kvar av gymnasiet, studentbalen och andra aktiviteter. På olika håll i landet har dessa evenemang ägt rum i mindre skaror på elevernas fritid.

— Jag har inte firat 100-dagars. Sedan vad andra klasser gör kan jag inte svara på, men min klass har följt reglerna, säger Dorentina Kollari, och fortsätter:

— Alla blir glada ifall vi får någon slags utspring. Vi hoppas att det kommer bli roligt, det är ju trots allt en dag vi kommer att komma ihåg.

ANNONS
ANNONS