Stort köptryck på Bacchus – över hundra köpare på 20 minuter

Rekordhög efterfrågan på de havsnära bostadsrätterna i Falkenberg.

ANNONS
|

Huset har inte ens börjat byggas men intresset för att köpa en lägenhet i det är stort. Klockan 15.00 på söndagen inleddes försäljningen av de 35 lägenheterna i det första sjuvåningshuset på Bacchus.

– Vi startade med våning ett och jobbade oss uppåt med en våning i taget, säger Ola Claesson, ansvarig mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Försäljning av lägenheter kan organiseras på lite olika sätt. Den här gången valde mäklarna att använda en metod som känns igen från till exempel försäljning av konsertbiljetter, att vid ett givet klockslag lägga upp lägenheterna på hemsidan och sälja enligt "först till kvarn"-principen. Det kommer alltså inte att bli någon budgivning. Allt handlar om att vara snabbast.

ANNONS

–Ett annat alternativ hade varit att lotta ut lägenheterna. Eller att låta kunderna köa utanför butiken. Men vi tycker att det här sättet är mest rättvist. Då har även de som inte har möjlighet att fysiskt ta sig hit lika stor chans, säger Ola Claesson.

Och kunderna var med på noterna. Redan efter 20 minuter hade mer än hundratalet kunder anmält intresse att köpa specifika lägenheter i huset.

Hade ni väntat er så stort intresse?

– Vi hade förhoppningar om det i och med att det var så högt tryck redan från början med 7–800 gäster på kundträffarna, säger Ola Claesson.

En förutsättning för att få köpa är att man tillhör de drygt 900 personer som sedan tidigare skrivit upp sig på intresselistan för lägenhet i Bacchus-husen. Den allra mest eftertraktade lägenheten av de bostadsrätter som släpptes under söndagen har 17 spekulanter. – Det är ganska fantastiskt, för vi talar om en lägenhet som kostar över 3 miljoner kronor, säger Ola Claesson.

Vilken av lägenheterna det rör sig om vill han inte berätta i nuläget. Han säger att det är lite känsligt i och med att de inte hunnit ringa upp alla presumtiva köpare ännu.

Även om köptrycket på det hela taget är högt så är inte alla lägenheter i huset lika populära. Fem av dem har faktiskt inte fått några intresseanmälningar alls. Gemensam nämnare för dem är att havsutsikten är mer begränsad än från övriga lägenheter i huset.

Men det är ingenting som bekymrar Ola Claesson.

– Om det är några lägenheter som inte blir sålda nu så kommer vi att annonsera ut dem på Hemnet så att vem som helst kan köpa dem, säger han.

ANNONS

Nu har han och kollegorna på mäklarkontoret fullt upp med att ringa runt till de som anmälde intresse först.

– Vi kommer vilja boka tid för att skriva avtal så fort som möjligt. Om de inte är intresserade längre ringer vi vidare till kund nummer två på listan.

De spekulanter som blir utan lägenhet kan eventuellt komma att få någon typ av förtur vid försäljningen av bostadsrätterna i nästa Bacchus-hus.

– Vi har inte tagit beslut om vad som händer med de som inte får lägenhet nu, men ska vi ha kontakt med dem angående hus nummer två och hålla dem informerade, säger Ola Claesson.

FAKTA: Bacchus

På sikt ska Bacchusprojektet innebära600–650 hyres- och bostadsrätter på det gamla Vin & Spritområdet vid Skrea strand.

Etapp 1 består av fyra sjuvåningshus i strandnära läge. Det byggprojektet har flera delägare men drivs huvudsakligen av Samhällsbyggnadsbolaget Norden.

I söndags startade försäljningen av 35 bostadsrätter i det första av dessa hus. Det ska börja byggas i vår och beräknas stå inflyttningsklart hösten 2018.

Den billigaste av de lägenheterna, en tvårummare på 65 kvadratmeter på första våningen kostar 2 312 000 kronor.

Den dyraste, en trerummare på 97,2 kvadratmeter på sjunde våningen, går loss på 5 705 000 kronor.

Snittpriset ligger på 43 000 kronor per kvadratmeter.

ANNONS